Recerca científica · Vídeos

“Els nostres horitzons són massa limitats”

Si algú pot explicar d’una manera científica i demostrable què passa al cervell d’un meditador avançat (els subjectes estudiats pels científics acumulen entre 5.000 55.000 hores de pràctica al llarg de les seves vides) és sens dubte Daniel Goleman.

Psicòleg de formació, Goleman s’ha fet mundialment famós per les seves aportacions a l’estudi de la intel·ligència emocional i més concretament sobre un nou terme científic encara relativament desconegut: la neurociència de la contemplació.


Goleman s’ha interessat, durant més de 40 anys, en la capacitat que té el cervell humà de canviar, de modificar conductes i de desenvolupar-ne de noves: allò que científicament s’anomena plasticitat neuronal. Un resum molt limitat dels resultats dels seus estudis:

– La meditació augmenta la nostra capacitat de paciència

– Propicia l’amor, la bondat i la compassió

– Ajuda a dominar, usar i gestionar al nostre favor les emocions i pensaments

Aquestes són qualitats desitjables per a qualsevol persona però cal qüestionar-se: són assolibles o es neix amb elles? Són permanents o depenen de les circumstàncies i l’individu? Goleman, així com tots els meditadors han cregut durant mil·lenis, defensa a través dels estudis publicats que aquestes qualitats són assolibles per tothom degut a què el cervell és modificable fins a horitzons encara no coneguts.

Què cal, doncs? Pràctica, paciència i inversió de temps. Bon dilluns a tothom :).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s