Uncategorized

Deixa anar o enfonsa’t

“Let go o be dragged”, diu un proverbi zen. En efecte, deslliurar-te de l’aferrament a l’ego i als pensaments que genera la ment és l’objectiu principal de la pràctica de la meditació, però en el plantejament d’aquesta fita sorgeix la pregunta clau: per què meditar? Per què deslliurar-te de l’ego?

Ens calen sovint motius evidents per fer les coses: per aconseguir algun objecte, per ajudar algú altre, per aconseguir plaer o diners… sembla obvi. Amb la meditació s’aconsegueix la fi del patiment, però, és motiu suficient per a començar a practicar-la?

En la llibertat de cada individu rau la seva felicitat, i aquesta no és imposable ni transferible: allò que a mi em fa feliç no necessàriament te’n farà a tu. Per què meditar, doncs, si ningú no pot dir, imposar o dirigir la felicitat d’algú altre?

La meditació no assegura la felicitat. La meditació permet fer un ús de la teva pròpia llibertat per a trobar la teva pròpia felicitat. Per aquest motiu a la pràctica continuada d’aquesta tècnica se’n diu, col·loquialment, fer el camí, seguir la via, etc.

D’on prové la decisió de passar-se anys enyorant una ex-parella o una persona morta, o la de sentir-se, durant tota una vida, inútil o inferior als altres, o angoixat pel manteniment dels diners o la bona salut? No prové de la pròpia llibertat: no crec que ningú desitgi per a ell mateix aquest tipus de tortures.

Però, en efecte, tot això ens passa als humans en més o menys mesura. Amb l’aferrament a l’ego no gaudim de llibertat. Amb l’aferrament als pensaments no som nosaltres mateixos ni gaudim de la vida. No és qüestió de graus ni percentatges ─es pot pensar: només amb els 10 minuts de felicitat al dia em basta. A qui enganyem? És curiós com podem ser tant celosos d’aconseguir informacions contrastades per a evitar que algú ens entabani i, per altra banda, creguem cegament que la vida és patiment perquè sí.

Patim perquè som esclaus de la ment. Podem sortir de les creences que tenim sobre nosaltres mateixos i sobre el món. Deslliura’t de les imposicions de la ment i sabràs què és realment això que en diem vida. Ho sabràs sense que ningú no t’ho hagi d’explicar.

One thought on “Deixa anar o enfonsa’t

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s