Vídeos

Transformar l’experiència

Acostumem a reduir la comprensió de la vida pròpia i la dels altres com a una colla d’esdeveniments que ens succeeixen en un període de temps determinat. Aquests, segons hem entès durant mil·lennis, ens determinen de manera directa el moment present i la nostra manera d’expressar-nos i relacionar-nos actualment i en un futur (acostumem a buscar la causa o causes del passat que puguin haver afectat el present que s’esdevé).

Aquesta creença, però, ens porta a interpretar erròniament l’experiència vital i a cultivar en menor o major mesura hàbits mentals destructius (autodestructius o exodestructius). Altrament, la traducció d’aquestes experiències que efectua ─constantment─ el nostre cervell és allò que compta a l’hora d’entendre què és la nostra vida, què vivim i com ens entenem a nosaltres mateixos i al món.

Aquest canvi de punt de vista és lleu però important: cal entendre, com ja assegura la neurociència moderna (ho corrobora també la física quàntica), que tot allò que “passa allà fora” és completament inexistent com a entitat autònoma i independent. “Tot allò que passa” ho origina el nostre cervell, dit d’altra manera: els nostres sistemes neuronals construeixen la realitat a través de la tria limitada ─i molt!─ de parts de la realitat.

La rellevància de la meditació s’eleva, també, en aquest punt: la pràctica ens permet “deixar-nos anar” de la realitat imperativa i insistent que ens marca el nostre cervell per a començar a comprendre les il·limitades possibilitats que ens ofereix la vida a cada moment.

El neurocientífic i doctor Richard Davidson ho explica clarament: els mecanismes mentals que contenen la regulació de les emocions són la clau no només de la felicitat sinó de la salut física. Aquests mecanismes s’adquireixen amb la pràctica de la meditació.

TEXT: “Sóc neurocientífic i he dedicat la meva carrera a estudiar els mecanismes mentals que contenen la regulació de les emocions, i les variacions que s’hi observen entre la gent. En la meva cerca he estat interessat en com poder transformar les emocions per fer la gent més feliç, més resilient i per a millorar-los els estats d’ànim i la salut. Una de les coses més cridaneres que hem trobat mirant la humanitat és la manera extraordinàriament diversa de la gent de respondre al món que tenen al voltant, a les dificultats. La resposta emocional a aquestes dificultats és allò que distingeix les persones. En els darrers anys hem estat molt interessats en la meditació i en la cultivació de qualitats emocionals més positives, i hem estat interessats en explorar com la meditació canvia el cervell i com aquests canvis poden ser responsables dels canvis en reaccions emocionals que poden ser importants en la nostra salut física. A través de la recerca volem tenir una millor comprensió sobre com la meditació pot arribar a aportar aquests canvis beneficiosos“.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s