Uncategorized

La nostra relació amb l’ego

La relació de la persona amb l’ego és un descobriment clau entre tots aquells qui practiquen la meditació. A través de l’observació continuada i reiterada dels pensaments que genera el nostre cervell el meditador arriba, tard o d’hora, al punt de l’observador observat.

La pràctica de la meditació revela la consciència de l’ésser viu. Això implica entendre a través de l’experimentació que tot allò que el meditador creu o sap sobre ell mateix viu només en un pla conceptual. Com a meditadors, doncs, entenem que nosaltres no som allò que creiem sobre nosaltres mateixos.

Si ens creiem tímids, patètics, extravagants, sincers, expressius o angoixats comencem a veure que la realitat no és aquesta. Si ens creiem econòmicament rics, socialment miserables, impotents… ens hem quedat curts. Si creiem que som allò que posa al nostre DNI o passaport… caiem en el mateix miratge. Ni tant sols som el paper que representem a la nostra família o a la societat.

Tot i que ho pugui semblar, aquest fenomen NO és la negació del teu ésser. És a dir: no s’arriba a saber qui ets negant tant sols tot allò que creus ésser. Pot ser una pràctica útil per a un principi, però en cap cas revela la veritat del teu ser. A aquesta s’hi arriba quan sabem que no som res que pugui ser conceptualitzat o explicat o definit o etiquetat.

És evident, però, que existeixen diferències entre els éssers. Hi ha persones que neixen amb un gran talent per la música, d’altres que denoten molta facilitat pel càlcul numèric, d’altres que tenen els cabells rossos i d’altres que són baixes. I totes aquestes característiques poden ser innegables també, en un pla descriptiu. Però són conceptuals. La identificació de la persona amb elles sempre serà el camí errat per a trobar-te i saber qui ets.

Lluny de ser res estrany o difícil de dur a terme, la meditació permet accedir a aquell estat mental en el qual entenem que som senzillament totes les nostres possibilitats. Tenir un cotxe pot ser eventual, tenir un compte corrent ple de números pot ser cosa d’uns anys, i tenir una parella pot ser fins i tot un estat momentani.

Tenir cabells al cap pot esdevenir una característica típica de la joventut, ser gras un fenomen que es repeteix cada tres anys a la teva vida i tenir un fill pot ser malauradament qüestió de poques dècades. Ni tan sols la pròpia pell que ens cobreix es manté eternament: es regenera constantment al llarg de tota la vida i al cap i a la fi acabem morint i deixa de tenir consistència com a tal.

Acceptar aquesta inestabilitat, aquesta impermanència vital, és entendre qui som. Abraçar aquesta realitat com la màxima expressió de bellesa i felicitat és desempallegar-se de l’ego. Desempallegar-se, però, no vol dir evitar l’ego sinó acceptar la seva presència però entendre que és irreal, que només és una expressió de la nostra ment. Amb la pràctica de la meditació, doncs, exercitem aquest múscul: observem els pensaments i acabem detectant l’ego.

L’ego és, doncs, el bloc de pensaments i creences sobre nosaltres mateixos. Acostuma a ser molt més real i permanent que la resta de pensaments que ens passen pel cap perquè precisament les persones acostumem a passar-nos la major part del nostre temps pensant en nosaltres mateixos. I, me, mine, que deien The Beatles. No es tracta de rebutjar-lo, donat que ens és una eina que ha estat evolutivament útil i que ho continua essent. Bàsicament cal revelar la seva nul·la consistència real i adonar-nos que ens empassem i creiem a cegues tot allò que el nostre cervell dicta sobre nosaltres mateixos.

Mirar, observar o simplement posar-te davant de tot aquest cúmul de pensaments i veure la fe quasi religiosa que li professem és alliberador. I és el primer pas per entendre’ns a nosaltres: si jo no sóc el meu ego sóc la consciència qui hi resta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s