Passos

Ser conscient dels pensaments: el gran repte

De què parlem quan parlem de la meditació? Aquest acostuma a ser el denominador comú d’aquells qui s’inicien en la pràctica, i fins i tot d’aquells qui ja s’han decidit a practicar-la però senten que encara no saben ben bé què fan ni quina utilitat en treuen.

El gran pas en la pràctica de la meditació és assolir la consciència: és el seu últim objectiu. D’aquesta manera, després de seguir les passos recomanats per a practicar (trobar un lloc idoni, seure sobre una catifa amb coixí, etc.) cal restar conscient de tot allò que genera la nostra ment.

Sorolls, fred, olors… Tot allò que els sentits poden captar de l’espai exterior que ens envolta és susceptible de ser usat per a la pràctica de la meditació però per als principiants (i no tant principiants, com és el meu cas) aquesta pràctica és excessivament “complicada” de dur a terme. No pas perquè presenti molta dificultat sinó perquè ens exigeix un estat mental tan “simple” que no hi estem acostumats.

És per això que la pràctica de la meditació, d’entrada, suposa l’observació d’allò que “ens passa pel cap”. Quin sentit té, però, observar un pensament recurrent que em fereix? Quin pot ser el tètric objectiu d’observar un mal record?

Mica en mica, i a mesura que aconseguim més pràctica en l’observació dels nostres records, pensaments etc., aprenem a atorgar el valor que li pertoquen a tots ells i aquest és un valor nul, zero, un valor inexistent. Això, però, no implica negar la seva existència, sinó observar-lo des d’aquesta consciència que permet que tot existeixi sense jutjar ni condemnar ni determinar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s