Uncategorized

Meditar: la capacitat de desinflar el globus

Les metàfores sovint compliquen les explicacions en referir-se a processos que són únics i que van estretament lligats amb l’experiència estrictament personal. Tenir una primera cita o una entrevista de feina poden ser trobades que certament ens despertin nervis o inquietud en la major part de gent. Fer aquesta afirmació extensiva a tothom, però, seria un error.

L’altra cara de les metàfores és que poden ajudar a fer encara més entenedores les explicacions. I certament la pràctica de la meditació té moltes característiques que la fan equiparable a desinflar un globus. Qui no recorda la pel·lícula Up en què el vell Carl Fredricksen lligava la seva casa a un gavadal de globus i la feia enlairar-se fins a viatjar a les catarates Paradise de Sud Amèrica?up-definitiva
Sovint els pensaments, emocions, sensacions, etc., que genera el nostre cervell fan la mateixa funció que l’heli que provoca l’enlairament dels globus: sovint tot allò que pensem ens eleva fins a portar-nos a qualsevol lloc o temps excepte a mantenir-nos estables en el moment present. Des de dalt dels aires ens mantenim lligats per les cordes, sense capacitat de poder-ne fugir per voluntat pròpia, sense escapatòria, perquè quan ja ens trobem pels aires fer qualsevol moviment amb les cames per fugir a corre-cuita ja no serveix per a res.

La clau per tornar a tocar de peus a terra és, però, ben simple: aprendre a punxar els globus. Aquesta és la magnificència de la meditació. Al bell mig d’una forta discussió, d’una situació certament tensa o d’un període de baix ànim o depressiu la meditació ens permet desinflar els globus que ens mantenen als núvols d’aquests estats mentals i podem tornar a tocar de peus a terra.

Des de la meva experiència, allò que entenem com l’ego ─aquella autoimatge que tots generem sobre nosaltres mateixos─ és el globus més difícil de punxar. És tan obvi i tan cert que nosaltres “som algú” que fins i tot viatgem pels aires amb aquest globus a sota nostre, com una cadira inflable: ni tan sols ens adonem que ens acompanya allà on anem.

Desinflar els globus, però, no és una metàfora en va: la sensació física real que es viu quan detectem els pensaments, els considerem buits i merament il·lusoris i ens desempalleguem d’ells és de caiguda i examplament (descens de tensió del cap fins al pit), de soltura, com una corda que passa d’estar tensa en la part superior del nostre cap fins a romandre relaxada a l’interior del pit, com passar d’estrar dret a deixar-se caure a una butaca còmoda.

El doctor Jon Kabat-Zinn ho descriu com el descens a la profunditat de l’oceà on les aigües estan tranquil·les: “We’re so in our heads, so carried away by our thoughts that we reinforce the sense of ME ─my problems, my life, my ambition, the story of me. It’s just a story. If you learn to drop down when you’re thirty feet, under the whater there’s just calmness and stillness and it’s always present“.

(Ens trobem tan ficats dins del nostre cap, tan arrossegats pels nostres pensaments que acabem reforçant més i més el sentit del JO ─els meus problemes, la meva vida, la meva ambició, la meva història. Però tan sols és una història. Si aprens a descendir quan et trobes a molts metres d’alçada veuràs que sota l’oceà hi trobaràs calma i quietud, i que aquestes són sempre presents”.

2 thoughts on “Meditar: la capacitat de desinflar el globus

  1. M’estic introduïnt en la meditació perquè he llegit al Dalai Lama explicar els enormes beneficis que té la pràctica de la meditació. És curiós com a més, la meva ment em demana que em desprengui dels pensament constants i es quedi en blanc per buidar-la de tot allò que en el fons, tampoc és gaire important. Gràcies pel blog !!

  2. És molt curiós observar la ment en un principi, veure què vol evitar, què li agrada, com dóna per certa una part de l’experiència i abandona per complet una altra… Viure l’experiència que tot el que passa per la ment no és ni important ni té gaire a veure amb qui ets realment tu és un pas enorme. Ànims!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s