Recerca científica

Cap a la prevenció dels transtorns mentals

Els científics han descobert que un tipus de pràctica xinesa de meditació, el mindfulness, que està vinculada amb canvis físics en el cervell, uns canvis que fins i tot poden tenir efectes protectors contra les malalties mentals.

Investigadors de la Universitat d’Oregon han publicat els resultats d’un estudi de 2010 de 45 estudiants universitaris, així com un també ho va fer un estudi anterior de 68 estudiants de la Universitat de Tecnologia de Dalian a la Xina, els quals van practicar un entrenament integral de cos i ment. La tècnica de la meditació posa gran èmfasi a ser conscient de la ment, del cos i del medi ambient.

Utilitzant imatges de tensor de difusió ─una mena de ressonància magnètica─ els investigadors han estat capaços de veure els canvis en l’estructura del cervell dels estudiants que es van produir en relació amb la pràctica de la meditació mindfulness.

Els investigadors han trobat que després de dues setmanes de practicar aquest tipus de meditació, els participants en l’estudi van tenir un augment en el nombre de connexions de senyalització en el cervell, allò que s’anomena un increment de la densitat axonal.

I després d’un mes de la pràctica de la meditació ─que puja a unes 11 hores de meditació─ els investigadors van trobar que hi va haver un augment encara més gran en les connexions cerebrals de senyalització, així com un augment en el teixit de protecció (anomenat mielina) al voltant dels axons en una part del cervell anomenada la regió cingulada anterior. Amb tot, els participants de l’estudi també van tenir millors estats d’ànim després de la pràctica de la meditació.
fmri.
“Aquest patró dinàmic de canvi que implica la matèria blanca l’escorça cingulada anterior (una part de la xarxa cerebral relacionada amb l’autoregulació) podria ser una via d’intervenció per millorar o prevenir els trastorns mentals” han escrit els investigadors a l’estudi Proceedings of the National Academy of Sciences.

L’any passat, investigadors de l’Hospital General de Massachusetts van publicar un estudi a la revista Psychiatry Research: Neuroimaging en el qual van demostrar que participar en un programa de meditació d’atenció plena (mindfulness) durant vuit setmanes proporciona canvis en la memòria, l’empatia, l’estrès i el sentit del jo en determinades regions del cervell.

“Aquest estudi demostra que els canvis en l’estructura del cervell poden ser els causants d’algunes d’aquestes millores indicades, i que la pràctica de la meditació no només fa sentir-se millor perquè la gent passa un temps de relax” ha conclòs la investigadora de l’estudi, Sara Lazar, PhD (doctora) del Programa d’Investigació Psiquiàtrica en neuroimatge del Hospital General de Massachussetts.

Article aparegut a la secció Healthy Living del Huffington Post. Consulteu l’original clikant aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s