Uncategorized

Per què no podem desempallegar-nos de l’ansietat i l’angoixa?

La doctora en psicologia Melanie A. Greenberg (Ph.D.) és una de les científiques dedicada quasi per complet a la tasca de l’ampliació del coneixement del mindfulness entre la societat ─l’americana, principalment. Reprodueixo, a continuació, un article de Greenberg on hi detalla la utilitat de la meditació i el mindfulness en persones que pateixen ansietat i angoixa recurrents.

Per què no podem desempallegar-nos de l’ansietat i l’angoixa?
Constantment se’ns diu ─a mode de bombardeig─ des dels mitjans de comunicació i des dels ‘gurus’ de l’autoajuda que estem a càrrec de la nostra pròpia felicitat. Que tot allò que hem de fer és comprar aquest producte o seguir aquesta fórmula secreta i així podrem desempallegar-nos de l’ansietat i la negativitat per sempre. Si desfer-se de les emocions negatives fos així de fàcil, per què més de 21 milions de nens i adults són diagnosticats cada any de depressió? Per què aquesta s’ha convertit en la principal causa de discapacitat en adults en edat de 15 a 44 anys? Com és que 40 milions d’adults als Estats Units pateixen d’un trastorn d’ansietat? La veritat és que no podem desempallegar-nos de les emocions negatives quan ens dóna la gana: es tracta d’una cosa que hem de fer-hi front durant la resta de les nostres vides.

Quan els nostres avantpassats vivien a la selva fa centenars de milers d’anys, en el moment en què sentien les petjades del tigre a l’aguait, rebien una descàrrega d’adrenalina que posava en marxa els seus músculs, i que els era útil per a fugir el més ràpid possible […]. A través del procés de l’evolució, els nostres cervells es van convertir en eines fortament predisposades a estar atentes a l’amenaça i a mobilitzar els nostres cossos per fer front a un depredador […].

D’aquesta manera, doncs, les emocions negatives són funcionals en base: estan orientades cap a la supervivència. I encara són necessàries en el nostre món modern, un món en el qual hi ha desastres naturals, guerres i els depredadors humans. […] En aquest sentit, hi ha sis raons per les quals les emocions negatives (com la por o l’angoixa) són una lluita per a nosaltres:
noia-relax

(1) Els nostres cervells estan dissenyats per a la supervivència, no per a la felicitat. És per això que el cervell ens manté les emocions negatives, els errors del passat i les preocupacions sobre el futur. El cervell ens pot fer quedar atrapats en cicles repetitius d’autocrítica, de preocupació i de por que interfereixen amb la nostra capacitat d’experimentar plenament i reaccionar de forma adaptativa al que està succeint en el present.

(2) No funciona tapar, enterrar, les emocions negatives o fer veure que no existeixen. A causa de la supervivència del cablejat del nostre cervell (té connexions neuronals preparades per a la supervivència), el cervell dóna una molt alta prioritat a les emocions negatives i aquestes segueixen apareixent de nou en l’experiència conscient. De fet, algunes investigacions per Daniel Wegner i els seus col·legues suggereixen que la supressió de pensaments en un estat d’ànim negatiu fa que sigui més probable que, tant els pensaments com l’estat d’ànim negatiu, tornin a passar.

(3) Els nostres sistemes fisiològics poden reaccionar a les imatges mentals i els esdeveniments com si estiguessin succeint en el món real. Intenta pensar en olorar i després mossegar una llimona. És probable que sentis un canvi en la saliva a la boca. […] Per tant, quan els pensaments de por i preocupacions vénen a la nostra ment, poden afectar els nostres cossos. El nostre cor pot començar a bategar fort o la respiració pot entretallar-se.

“Hem de fer les paus amb els pensaments i emocions negatius. En fer-ho, els hi traiem tot el seu poder”

(4) Els pensaments negatius s’alimenten l’un de l’altre. Podem començar a preocupar-nos per no tenir prou diners. Llavors podem pensar: “Què passa si perdo la meva feina?” I després podem pensar en tota la gent que no ens ajudarà i els errors del passat que ens van fer arribar a aquesta situació financera en el primer lloc. Abans de donar-nos compte, haurem arribat, mentalment, a una muntanya de dificultats.

(5) Les emocions negatives, com la por i la vergonya, ens poden ajudar a sobreviure quan som nens petits, quan no podem deixar les nostres famílies i tenim poques opcions per canviar una situació negativa. Quan ens convertim en adults, però, continuem seguint els mateixos models i mai aprenem que les regles han canviat i que tenim moltes opcions més. Per exemple, si vau ser severament castigats de nens per respondre el pare, podeu tenir un temor permanent de parlar i afirmar-vos.

(6) Les coses que fem per a evitar les emocions negatives o per a tractar de fer-hi front poden ser encara pitjors que les pròpies emocions. La gent sovint recorre a l’alcohol, la marihuana, o els medicaments receptats, com ara Xanax, per escapar de l’ansietat. Aquestes substàncies tenen efectes negatius sobre l’estat d’ànim i la motivació, i tenen propietats addictives. […] I culpar els altres per les nostres emocions negatives pot arruïnar les nostres relacions. Anar-se’n de botigues, per altra banda, pot portar a muntanyes de deutes.

Com a éssers humans, amb cervells altament cablejats (molt preparats, amb connexions molt fortes) per a experimentar la por i l’angoixa, ens enfrontem a un dilema. No podem obligar les emocions negatives a deixar els nostres cervells, però encobrir-les i amagar-les pot conduir a problemes pitjors. I tanmateix, prestar-los massa atenció a aquestes emocions pot crear una espiral descendent. Què fem amb aquestes parts essencials, però incòmodes i molestes, de la nostra ment?

La resposta és sorprenentment senzilla: Hem de fer les paus amb els pensaments negatius i amb les emocions negatives. En fer-ho, els hi traiem tot el seu poder. Hem de permetre que els pensaments i sentiments negatius hi siguin, però també hem de desenvolupar un “jo observant” o una consciència superior que dirigeixi ​​la nostra atenció i comportament cap als objectius, valors i activitats que són productius i significatius personalment per a nosaltres. Podem viure una vida útil i eficaç, en lloc de provar de desempallegar-nos constantment dels nostres aspectes negatius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s