Uncategorized

Alliberament, aquí i ara

Alguns dels textos budistes que es poden consultar a multitud de plataformes d’internet contenen valuoses instruccions per a dur a terme la pràctica de la meditació satifactòriament i per a guiar-nos en els problemes que aquesta ens pot generar.

Sense la intenció d’equiparar la pràctica de la meditació amb cap religió, em disposo a publicar un dels textos que crec que pot ser més útil en la nostra pràctica entenent que cal aprofitar el bo i millor dels experts d’aquesta pràctica, siguin els que siguin i pertanyin a les disciplines que sigui.

Les aversions i els aferraments són les principals creacions mentals amb els que cal treballar en la meditació: aquelles reaccions que tenir de rebuig al dolor i d’identificació i possessió d’allò que ens fa feliços. Aferrar-nos a algú o alguna cosa o voler evitar alguna situació o cosa en la nostra vida són els principals problemes amb què un meditador es pot trobar en la seva pràctica. Saber-los observar sense jutjar, sense valorar si els detestem o si ens volem desempallegar d’ells és la clau per a avançar en la consciència plena.

Alliberament, aquí i ara
Quan escoltem o llegim la paraula “alliberament”, sovint pensem que és inabastable, d’un altre món, només accessible per gegants espirituals, i que té molt poc a veure amb nosaltres. Però no hem de veure-ho d’aquesta manera. […]

“La llibertat és sovint mal entesa com aquella capacitat de fer el que vulguem. Però no funciona”

Suposem que estem molt aferrats a una persona, molt connectats amb ella, o molt feliços per una situació o una pertinença. Podem deixar d’aferrar-nos a ella? Doncs sí, efectivament podem provar de deixar-nos anar de qualsevol cosa, per petita que sigui. Hem de dirigir la nostra atenció cap al fet que tot el que examinarem és totalment fugaç. Hem de comprendre la veritat en tot allò que ens envolta, en tots els éssers vius, i en veure la veritat, ens hem de desprendre de la nostra creença sobre la solidesa de les coses.

Nosaltres, per tant, hem de deixar de banda el nostre aferrament. Si podem fer això amb qualsevol cosa, ni tan sols per un moment, hem guanyat un moment d’alliberament, un moment de coneixement directe en el qual res no té en sí cap valor intrínsec: tot és un espectacle passatger. […] La llibertat és sovint mal entesa com aquella capacitat de fer el que vulguem, allò que ens plagui. Probablement ja ho haguem intentat i haurem pogut comprovar que no funciona. Fins i tot si hem seguit els nostres desitjos, aviat ens adonem que aquests no duren massa i després ens sentim insatisfets.freedom

La llibertat és el no aferrament i això no implica indiferència per les coses o la gent, sinó més aviat la penetració cap a la veritat absoluta, la que ens fa entendre que res és en si real i tot és impermanent. Implica veure-hi clarament. Per a assolir-la hem de deixar-nos anar, per un moment, de tot allò que considerem com a nostre, que considerem com a propi, allò que ens agrada o que considerem important.

Tenir un moment d’alliberament és sempre possible, però aquests moments no vénen automàticament. Hem d’investigar la nostra afecció a les coses i hem de treballar-hi per a deixar-nos anar d’aquest aferrament. “Deixar anar” sona fàcil, i en realitat ho és, però només resulta fàcil quan s’hi ha arribat. Abans d’això s’han de fer moltes auto-exploracions.

Per exemple: imaginem que de sobte vivim una sensació desagradable en el nostre cos que ens crea una reacció de “jo no vull tenir aquesta sensació. Vés-te’n ara mateix!” Quan realment penetrem en la transitorietat d’aquesta sensació ─quan veiem que realment aquesta reacció és transitòria i no té en si cap realitat bàsica, quan entenem que és impermanent─ llavors, per un moment, podem deixar de banda el nostre rebuig i dir: “Està bé, és només una sensació”.

Quan veiem que no hi ha res que duri realment, quan entenem que tot és efímer, que tot flueix, es mou i canvia d’un moment a un altre, llavors tenim un moment de llibertat. Amb aquesta base, podem practicar amb els nostres pensaments, els nostres sentiments o les nostres sensacions físiques.

Podeu llegir l’article sencer clicant aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s