Vídeos

La saviesa és allò que t’allibera

El doctor Miles Neale (PhD), psicoterapeta budista i director del Nalanda Institute of Contemplative Science (NICS), a Nova York, és un dels professors de meditació més qualificats que existeix avui dia als països occidentals.

Col·laborador puntual del web What Meditation Really Is, Neale explica en el següent vídeo quines són les 3 guies amb què treballa en el tractament dels seus pacients. Neale guia terapèuticament a la ciutat de Nova York malalts d’estrès, angoixa, ansietat, depressió i agressivitat. Això és el que explica:

Dr. Miles Neale: Wisdom is what sets are free from WhatMeditationReallyIs on Vimeo.

TEXT DEL VÍDEO

La realitat del món no és intrínsecament d’una determinada manera sinó que es troba permanentment “filtrada” per la teva subjectivitat: el teu estat mental i les teves percepcions són sempre condicionades per la teva activitat. Si ets generós i considerat i dolç amb els altres això començarà a condicionar la teva ment de tal manera que podràs veure coses diferents que si et comportes de manera negativa, hostil o conflictiva. La realitat no és allò que veus allà fora: és precisament allò que veus des d’aquí.

O sigui que tenim 3 factors:

1- No veure les coses clarament,
2- Els transtorns de la teva ment,
3- L’activitat de la ment que conforma totes les històries problemàtiques amb què t’identifiques o de les que vols fugir.

O sigui que realment la pràctica de la meditació és només un dels antídots per a aquest cicle compost de 3 passos/elements. Les coses estan condicionades: les coses tenen totes una causa. I si coneixes les causes pots alliberar-te i ser lliure. Si coneixes com funciona el cicle negatiu de la teva ment llavors pots trobar la manera de desfer-lo. Si el cicle negatiu ve de tu (de la teva ment) i no cap a tu (no prové de fora) llavors pots treballar-hi per a solucionar-ho.
[…]
La meditació és, doncs, un dels antídots per a aquestes 3 afeccions de la ment. El ioga i la meditació són antídots directes per als estats mentals afligits: per a cada experiència negativa de la ment existeix una pràctica meditativa que la neutralitza. Però has de tenir també dues altres “medicines”. Per a les teves accions negatives has de tenir ètica, has de viure amb integritat.
[…]
Això suposa tenir una guia sobre com viure: com viure si vols ser feliç i lliure. Com una espècie de transcripció de totes aquelles maneres de viure que apareixen a les tradicions espirituals reals. Han estat entre nosaltres tota la vida però cada cop que sentim la paraula ètica reaccionem “ui, no gràcies, no està fet per mi”, “no em diguis com haig de viure” o “ja estic prou bé amb la meva infelicitat”…

L’ètica és la nova religió, ho serà. Encara trigarà algun temps perquè encara ens estem recuperant del shock de la gran hipocresia de les religions, però sí: quan arribem a aquest punt ens adonarem que només amb calmar la ment no ens és suficient. No pots retirar-te uns dies a meditar i tenir-ne prou, perquè després surts a la vida real i algú pel carrer et fica un dit a l’ull o et dóna una plantufada i llavors què? Com hi reacciones?

Allò que necessitem és una base ètica per a viure el dia a dia que condicioni la manera com veiem les coses. Allò que anomeno ‘entrenament en la saviesa‘, el qual jo faig aquí llegint els sutra a un gran nombre de persones. I entre tots entenem que això que tinc aquí [el collar budista anomenat Mala que duu a la mà] és aquí de la manera que pensem que és aquí. Tothom veu aquí el Mala però realment no hi és. Si jo us ensenyo el Mala descompost, bola a bola, què em contesteu, és o no és el Mala? No. Perquè realment no existeix. Però no penseu d’aquesta manera, perquè si algú us llança el Mala a la cara us farà mal.

Això és la percepció errònia. Si en voleu saber més: el coneixement de la percepció errònia és el què us alliberarà. La saviesa és allò que allibera en la tradició budista. I la saviesa en les tradicions de la psicologia i la psicoteràpia és la visió interior [‘insight’] i això és allò que ens allibera. No es tracta només d’estar calmat sinó de veure clarament la naturalesa de la teva realitat.

Tu no ets la persona trencada, avergonyida, abatuda, fràgil i insignificant a la qual t’hi identifiques però t’hi sents així. I ho sents així i ho reforces amb el teu comportament. Necessites saber que tu no ets tu, no hi ha cap campana aquí [a les mans], que no hi ha cap coixí aquí, ni cap Jonnathan aquí, ni cap Miles, ni cap “jo” o ego intrínsec a tu mateix de la manera que sempre l’has percebut durant tota la vida, fràgil i espantat.

Res d’això existeix. I després d’entendre-ho cal que calmis la ment i que canviïs la manera d’actuar i a poc a poc, amb paciència, veuràs que ja no et sents així mai més. Com Jonnathan diu: “Segurament continuaràs sentint la ràdio dels pensaments dins del teu cap tota la vida, però seràs capaç de descobrir que aquest no ets tu. No t’hi identificaràs més. I deixaràs que la ràdio soni”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s