Vídeos

Al fons del trauma: fixacions i aversions

El passat mes d’abril em vaig referir, en una entrada publicada, a l’inconscient. Sense voluntat de sentenciar sobre una temàtica de la qual no sóc estrictament experta ─no sóc psicòloga─ en l’espècie humana i en moltes similars l’inconscient és allò que ens pauta el nostre comportament diari en un percentatge molt elevat.

Rentar-nos les dents, treballar, abraçar una persona, sentir-nos rebutjats o decebuts… moltes de les activitats del dia i dels sentiments que aquestes ens provoquen vénen programats per l’inconscient. Creiem, en certa mesura, ser amos i senyors d’allò que sentim o fem però en una gran part no és així.

L’arrel dels sentiments negatius continus, de l’ansietat, de l’angoixa permanent, de l’agressivitat, de la necessitat de protegir-te dels demés o del món exterior prové d’aquest nucli emocional que és l’inconscient. Aquest es basa en les experiències passades que més han marcat la persona de manera emocional i les tradueix en projeccions cap al futur. Aquí és on l’ego s’hi troba com a casa: amb un passat determinat i un futur projectat en base a aquest passat la persona protagonista de tota la història cau pel seu propi pes i sembla quelcom real.

Sorgeix, doncs, un personatge en la ment, tu mateix, a qui cal protegir, a qui s’ha de cuidar, el qual ha de lluitar en contra de totes les adversitats… les trames són infinites, tantes com idees sorgeixin al cap en cada moment. L’ego es converteix, doncs, en un desig permanent de felicitat: “Tan de bo no em passi com al veí!”, “Aquest malparit em farà la vida impossible”, “Detesto fer això però és la vida que m’ha tocat viure”, “Aquesta persona no m’estima el suficient”…

Aquesta dinàmica es pot trencar. Aquesta dinàmica és necessari que sigui trencada. Aquesta dinàmica és sempre un engany. Aquesta dinàmica és una realitat paral·lela a la teva vida. Per arribar al nucli dels traumes o males emocions que arrosseguem de fa temps cal arribar fins al nucli dels pensaments i les emocions: les fixacions i aversions.

Allò que provoca sofriment a la vida (no pas dolor, el dolor és inevitable) és la fixació o l’aversió que nosaltres tinguem sobre els nostres pensaments i sobre el fil argumental que ens expliquem de la vida que vivim. Podem tenir una parella perfecta i no pensar en quin futur ens espera amb ella, o tenir una parella perfecta i patir com qui més per por de perdre-la. El sofriment sempre el generen les fixacions (voluntat de conservar alguna cosa en el temps) i les aversions (voluntat d’evitar una cosa o fenomen).

La meditació permet arribar fins al nucli de la problemàtica per a revelar les fixacions i aversions que tenim. Un cop les trobem, les hem de deixar a descobert: això vol dir deixar-les a l’empara de la consciència plena, de l’obertura màxma de la ment, per a transformar el sofriment en una experiència exterior a tu mateix. Mediteu i transformeu-vos en la millor versió de vosaltres mateixos. Tsoknyi Rinpoche explica de manera magistral en aquest vídeo com meditar per a eliminar les fixacions i aversions.

Tsoknyi Rinpoche: Healing our Trauma and Stress from WhatMeditationReallyIs on Vimeo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s