Uncategorized

Percepció errònia i ignorància

Aquestes dues són concepcions clau per a una bona pràctica meditativa. Jo mateixa m’he passat mesos creient que meditar només requeria seure al coixí i mirar algunes de les coses que em passen pel cap. Cal anar a la base de la ment, al seu orígen.

La percepció errònia va dirigida directament a les fixacions i aversions. Creiem que som la persona que ahir va fer una cervesa. La persona que fa dues setmanes va rebre un premi o la persona que tota la seva vida ha sentit por per les serps, per posar uns exemples. Això no són més que fixacions, l’ego busca perpetrar-se en els pensaments, allà hi viu, i allà mana permanentment.

Sobre la base que tu ets els teus pensaments, l’ego es torna un dictador: “val més que no vagis allà”, “avui tampoc no dormiras com ahir”, “aquesta persona no m’agrada”, etc. Tot això és mentida, aquesta és la percepció errònia. D’aquesta manera també sorgeix l’aversió a allò que l’ego no vol. El dolor és viure permanentment en aquest estat mental, l’estat egoic de la ment. La ignorància és no saber que ens en podem deslliurar. Deslliureu-vos. Per a aconseguir-ho heu de meditar, la comprensió no s’assoleix de manera intel·lectual.

Com meditar: deixeu que l’ego faci i desfaci el que vulgui. Veieu-vos en diferents situacions, deixeu que les imatges del passat i les projeccions del futur sorgeixin. Col·loqueu-vos només un pas enrere, repetiu-vos “no sóc jo, no sóc jo”. Llavors, amablement, torneu a mirar els vostres pensaments, observeu-los amb gràcia, amb simpatia, sabent que no diuen res de vosaltres.

És recomanable saber detectar de manera concreta allò que produeix la nostra ment. Tots som iguals, però tots comencem des de diferents punts de partida. En aquest sentit, l’Asociación Española de Meditación Vipassana té un apartat prou complet sobre obstruccions mentals amb el qual podeu començar a explorar la vostra ment. El podeu consultar clicant aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s