Uncategorized

El control mental… és possible!

Una de les característiques humanes que ens diferencia de la resta d’espècies animals és la capacitat d’autocontrol que podem arribar a tenir sobre nosaltres mateixos. Podem sentir agressivitat cap a una altra persona i alhora decidir no fer cas d’aquest impuls pels motius que siguin –bàsicament perquè podem agreujar més el problema i perquè aquests impulsos no acostumen a aportar cap solució.

Amb aquesta premissa les persones ens hem creat unes etiquetes de comportament que englobem dins de la conducta social i que pot estar marcada per diferents factors: pel factor geogràfic (comportament diferent segons país, continent, cultura oriental-occidental, etc.), pel legal o jurídic (matar és penalitzat), pel factor familiar, etc. Aquestes ens regeixen el funcionament de la nostra ment i han estat una font important de discussió que s’ha derivat a àmbits socials tant importants com la justícia, l’ensenyament públic o la política.

Quin paper hi juga en tot això el control mental? La ment és la direcció de l’orquestra del nostre cervell, és la batuta que marca quin ritme seguirà tota la simfonia que interpreta el nostre ordinador central. En aquest sentit, el comportament social també es veu influenciat pel cervell i el control mental és la eina que permet modular de la manera correcta, convenient i adequada el nostre comportament individual i social.

Amb això vull arribar a un punt concret: la meditació ens permet entendre de manera profunda el comportament social que hem de seguir les persones. Molts ens han ensenyat que cal no ferir els altres, que hem de ser conscients de les emocions i sentiments dels demés. Per altra banda, tard o d’hora arriba el moment en què les persones hem d’escollir entre el nostre impuls interior (la ràbia, l’odi, l’aversió, el menyspreu que sentim cap a algú) o la repressió d’aquestes fortes emocions. Per una banda sabem que no està bé fer segons quines coses, inclús demostrar-les. Per altra banda no podem evitar ser com som, no podem ser diferents, ni ens podem canviar de cervell en aquell moment ni estem capacitats per prémer un botó i fer un reset, com fem amb els ordinadors, i oblidar-ho tot d’un cop.

La meditació en mindfulness ens acosta als vertaders motius pels quals ens hem de guiar per a la convivència (no ideal però sí) òptima tant amb nosaltres mateixos com amb els altres. A través del control mental s’assoleix una visió en profunditat que per si sola (no és màgia!) regula el nostre món relacional. En efecte, les regles de convivència d’alguna manera acostumen a fallar-nos: sabem que cal ser empàtics però moltes vegades no entenem per què. Sabem que cal no ferir el altres però de vegades no podem evitar fer-ho. Sabem que cal ajudar i ser col·laboratiu més enllà de nosaltres mateixos però, com que no hi estem obligats, moltes vegades abandonem aquests propòsits (tan i tan essencials per la nostra supervivència i benestar).

“La meditació ens permet entendre de manera profunda el comportament social que hem de seguir les persones”

Allò que ens aporta la meditació és abandonar el “saber” per endinsar-nos en el “ser”. Deixar el “jo sé que…” i començar el “sóc”. I com? A través del “director d’orquestra” del nostre cervell que anteriorment he esmentat: la nostra capacitat d’estima. La meditació suposa la capacitat de controlar el cervell a través de la capacitat d’estimar que cada persona, sigui com sigui i vingui d’on vingui, té dins seu. Efectivament, el cervell es guia per una entitat que els científics encara no tenen localitzada, que no sembla tenir forma i que l’únic que sabem d’ella és que regeix l’activitat cerebral: la ment.

I aquesta sempre es manifestarà a través de l’amor, la compassió, la tendresa, l’afecte i qualsevol forma d’estima que puguem adoptar davant tot allò que el nostre cervell generi i tot allò que ens passi a la vida. Ara recordo aquella cançó dels The Beatles… All you need is love. Doncs a això em refereixo. Ni més ni menys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s