Uncategorized

La ment de mico i l’habitació de les sis portes

Avui intentaré exposar una imatge que m’ha estat de gran utilitat en la meva pràctica. No és cap invenció: aquesta és una de les més antigues i clàssiques maneres de meditar, però per la seva simplesa i la seva efectivitat, és bàsic que qualsevol meditador la conegui.

Els experts sovint parlen de la ment de mico, la coneguda monkey mind en anglès. Aquesta és una designació prou encertada: en el moment que comencem amb la pràctica és fàcil adonar-nos que els pensaments no paren de portar-nos d’un lloc a un altre com els micos que salten de branca en branca quan són a la selva. La nostra ment no s’atura mai a l’hora de generar pensaments, emocions, records… continguts mentals, els que siguin, i això ens pot generar estrès, angoixa, ansietat, agressivitat i una multitud de factors de risc per a la nostra salut. Malauradament, aquesta és la manera de funcionar per defecte de la nostra ment. Així doncs, una ment sense entrenar pot ser una bomba de rellotgeria, ja que tan bon punt podem estar gaudint d’un moment de calma com trobar-nos immersos en un record dolorós o en un perill imaginari.

A l’hora de meditar és útil detectar aquest funcionament mental, desglossar-lo, entendre’l: aquesta és la funció de la metàfora de la ment de mico. Per altra banda, els experts sovint parlen de les portes a través de les quals la ment obté informació. Aquestes són els sentits: l’oïda, l’olfacte, el tacte, el gust i la vista. Els meditadors budistes, però, n’afegeixen un altre de sentit, el de la ment que pensa, una altra porta a través de la qual la ment pot distreure’s i pot captar informacions.

Així doncs, amb la descripció d’aquests dos factors –la ment de mico i les sis portes— ens trobem que tenim una bona metàfora per a poder entendre de manera simple què ens passa dins de la ment tothora, quan meditem i quan no meditem. El paral·lelisme és el següent: ens hem d’imaginar que la nostra ment, desentrenada i inconscient, és el mico, i que aquest es troba dins d’una cambra o habitació. Aquesta habitació compta amb sis portes les quals poden aportar nous estímuls al mico i poden excitar-lo, posar-lo nerviós, espantar-lo, etc. Les sis portes corresponen als cinc sentits que tenim els humans amb un d’afegit: la pròpia ment que imagina, recorda, pensa, recrea, etc.

Amb la ment representada com a mico i les portes dels sentits, podem practicar un aspecte molt important de la meditació, l’atenció (de què ja vaig parlar en una altra entrada). Com? A través de les etiquetes. Un cop comencem a meditar hem de decidir on centrarem la nostra atenció. Si decidim centrar-nos una bona estona en l’aire que respirem i les sensacions que aquest genera al nostre nas quan entra i surt hem de fer entendre al mico (la ment de mico) que qualsevol dels altres estímuls que entrin per qualsevol de les altres portes no ens interessen. Com ho fem? Etiquetant aquest estímul.

Per exemple, ens trobem observant les sensacions de l’aire que respirem, quan de sobte sentim un soroll molt gran que prové de la casa del veí. La ment de mico capta el soroll per la porta de l’oïda i a partir d’aquí comença a entrar per la porta de la ment un seguit d’històries inventades (“potser el veí s’ha fet mal” “què deu haver passat?”, “aquestes no són hores per a fer aquest terrabastall!”, etc…). En aquest exemple, haurem d’etiquetar el soroll que haurem sentit com a SOROLL i tornarem a centrar l’atenció en la respiració. Quan la ment comenci a pensar en hipòtesis sobre el veí hi aplicarem l’etiqueta PENSANT i tornarem a la respiració. Si de cop i volta se’ns dorm una cama quan ens estem fixant en la respiració, a aquest fenòmen li posem l’etiqueta TACTE (ja que notem aquesta sensació a través del tacte) i tornem a centrar l’atenció en la respiració.

Aquesta tècnica és allò que Yongey Mingyur Rimpoxé anomena “to give job to the monkey mind”, donar una feina a la ment de mico. Aquí deixo la genuïna explicació.

[ÀUDIO DEL VÍDEO: El siginficat de la meditació en tibetà és —— [no sé escriure la paraula] que vol dir ‘familiaritzar-nos amb’. O sigui que tu intentes familiaritzar-te amb la teva ment, guiar la teva ment i entrenar-la. I per què? Perquè la ment és com un mico, és la ment de mico, un mico boig. Normalment aquest mico és el ‘jefe’, el cap de la nostra ment, ell és el que mana. Qualsevol cosa que facis, que diguis, com actuis… és iniciat per la ment, la ment és la líder. I en la nostra vida sabem com fer qualsevol cosa però no tenim ni idea de com familiaritzar-nos amb la ment, com calmar-la, com entrenar-la, com guiar-la… O sigui que la meditació el que fa és ensenyar-nos com conèixer la nostra ment. Per exemple: la teva ment està dins del teu cap, dient tot tipus de coses, bla bla bla… i tu què fas? Respons: “No m’agrada!” o “sí, senyor”. I la ment de mico et torna boig les 24 hores al dia. Un altre exemple: la ment de mico diu coses, bla bla bla…, i tu li respons: “Eh, calla! Fora d’aquí”. L’odies. Però si lluites contra la ment de mico aquesta es torna més forta! Alguns pensen que la meditació és seure quiet, no pensar en res i bloquejar qualsevol cosa, pensaments i emocions. Altres pensen que meditar és ser feliç sempre, i pensar en positiu. Però cap de les dues és certa. La meditació és evitar lluitar contra la teva ment però tampoc dir-li “sí senyor” i fer-li cas. La meditació és fer-te amic de la teva ment de mico. Com? A través d’una cosa que la ment adora: la feina. La ment adora la feina perquè sempre està creant: crea problemes, crea pensaments… Sempre està activa, o sigui que tu el que has de fer és donar-li una feina a la ment de mico. Si li dónes feina a la ment de mico, llavors la ment està feliç: ella té una feina i és feliç, i tu ets feliç perquè t’has convertit en el ‘jefe’, tu li manes. La ment és el teu empleat i tu ets el cap. Així t’alliberes. Al principi, però, no li has de donar feina constantment, només poques vegades al dia. Però amb la pràctica, poc a poc, la teva ment s’anirà fent més elàstica i desenvoluparàs més claredat, més compassió i t’alliberaràs dels pensaments negatius.]

One thought on “La ment de mico i l’habitació de les sis portes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s