Uncategorized

Tres cossos

Per tal de portar la meditació més enllà del coixí i implementar la pràctica a la vida diària, he decidit apuntar-me a classes de ioga. Després de les sis primeres, puc afirmar tres coses:

– És una pràctica veritablement útil per a practicar una vida conscient.
– Clarifica de manera definitiva els “objectes” que la consciència ha d’observar: ment, cos i emoció.
– Estic rebentada! 😀3bodies

Des d’aquest blog vull recomanar intensament la pràctica del ioga com a mètode de potenciació de la meditació. Alguns dels mestres i grans experts de meditació poden afirmar que no és necessària aquesta pràctica ja que la separació cos-ment és un miratge i una construcció que les persones fem. I no pretenc posar-ho en dubte. Amb tot, per arribar a aquests altíssims nivells de consciència, en els quals no es percebin barreres ni fronteres entre el cos i la ment, cal dedicar-hi hores i hores de pràctica i generalment les persones amb una vida “normal”, amb famílies a cuidar, feines, obligacions, etc., no podem dedicar-nos per complet a la vida meditativa.

Per això és útil la pràctica del ioga. Aquesta pràctica (jo he començat amb el tipus Kundalini Ioga) integra moviments del cos amb moments de repòs en els quals s’intensifica l’observació dels fenomens mentals que es creen amb el moviment. És com mirar una bassa d’aigua que es troba a terra enmig d’un bosc: si l’observes sense tocar-la aquesta té l’aigua calmada i transparent, i es pot veure el terra a través. Per contra, si remous amb un pal l’aigua de la bassa, aquesta es torna marró i ens resulta impossible veure-hi el terra través.

La pràctica del ioga és equivalent a remoure la bassa amb un pal. En el moment de remoure l’aigua es dispersen objectes en el líquid (pols, sorra, terra, fulles…) i és llavors quan els pots observar. Amb el ioga pots veure què hi sorgeix a la ment, quines sensacions tens al cos i quines emocions es creen usant el teu cos com a laboratori experimental. El ioga m’ha clarificat en poques sessions una premissa bàsica: en la meditació els practicants assoleixen la realització que tot allò que s’ha d’observar des de la consciència, que d’entrada pot semblar-nos massa –ens podem sentir abrumats, espantats, etc.–, es pot reduir a tres grups de coneixement, el cos físic (1), el cos mental (2) i el cos emocional (3).

Les persones tenim aquests tres cossos i, amb ells, la capacitat innata de poder-los observar des d’un espai immens de calma total. No perdeu l’oportunitat de tenir, moment a moment, present tot allò que passa ara, aquí mateix, al vostre cos, a la vostra ment i al vostre ens emocional. Les maneres i formes per a poder-los observar són múltiples i variades. A l’entrada La ment de mico i l’habitació de les sis portes vaig proposar-ne una de moltes que jo uso. Apreneu-ne de noves, busqueu-ne, practiqueu-les, feu les vostres. I cada cop us serà més fàcil l’estat de consciència plena.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s