Uncategorized

La meditació i el temps

Una millor conceptualització del temps és bàsica per a millorar en la pràctica meditativa i fer passes endavant. Què vol dir una millor conceptualització? D’entrada, podem arribar a concloure, després d’anys i anys d’estrès, ansietat, presses, agressivitat i un conjunt de negativitats més, que la concepció moderna que la societat occidental actual té sobre el temps és, com a mínim, millorable.

Horaris impossibles a la feina, poca (alguna?) remuneració de les hores extra, impossibilitat de conciliar-la amb la vida familiar, baixa dedicació a activitats que ens agraden, poc manteniment de les relacions familiars i socials (parella, fills…). Haig d’esmentar més exemples?

Sempre que penso en el temps no puc evitar recordar un passatge del llibre Eben de Ryszard Kapuściński. En aquest recull de cròniques periodístiques sobre distints conflictes a l’Àfrica dels anys 60 i 70 l’autor hi relata un episodi especial. En aquest, Kapuściński explica com ell mateix, que es dirigia d’una ciutat a una altra (no recordo quines) amb transport públic –concretament en autobús–, va entendre com n’era de diferent la conceptualització que els ciutadans de l’Àfrica tenen sobre el temps en relació amb els occidentals. I se’n va adonar en una escena tan comuna com és agafar un autobús.

Kapuściński va explicar que, en arribar a la parada, s’hi va pujar i va esperar a què l’autobús arrenqués, però aquest no ho va fer. Deu minuts, vint minuts, trenta minuts… fins a més d’una hora va esperar-se, però l’autobús no arrencava. En allargar-se tant l’espera, el periodista va dirigir-se al conductor per a preguntar-li quan coi sortia l’autobús i el conductor li va respondre: “Quan l’autobús s’ompli de gent”.

Aquest és un petit exemple d’allò que poc a poc i amb la pràctica s’assoleix amb la meditació. Més enllà dels pensaments, de les sensacions i dels sentiments es troba la consciència i la pràctica de la meditació suposa una presència cada cop major d’aquesta en les nostres vides. En percebre la vida cada cop més des de la consciència, en veure el passat i el futur com a simples pensaments i construccions mentals, s’arriba a un punt de qüestionament total del temps: què és el temps?

El temps, segons entenc de moment, és percepció. És una de les moltes percepcions humanes. Pot quedar ridícul, podeu pensar que si heu quedat a les 18 hores amb companys de la feina aquesta trobada és inqüestionable i no és inventada pel teu pensament. I en efecte aquesta afirmació conté part de raó: no és una invenció del teu pensament NOMÉS, sinó que és una invenció de tots nosaltres, allò que s’acostuma a entendre com a convenció. El temps és una convenció a nivell mundial.

La meditació, doncs, incita (acostuma) el nostre cervell a entendre el temps com una convenció i no com una realitat inqüestionable que existeix de manera paral·lela i externa a nosaltres. De fet, això no és cap novetat: els científics ja van descobrir a finals del segle passat –la teoria de la relativitat d’Einstein en va ser la pionera– que el temps només existeix com a mesura per a descriure moviments: el moviment que fa la Terra sobre el seu eix, la Terra al voltant del Sol, etcètera. Podriem dir que aquestes teories científiques van confirmar que el moviment cíclic que hem observat al nostre voltant (de fet, el moviment cíclic és present a tot l’univers) era el fenomen “absolut”, mentre que el temps, que ens servia per a entendre i detallar aquest moviment cíclic, era un valor “relatiu”. En un resum simple: el moviment existeix, mentre que el temps, no.

En fi, no tingueu por a entendre el temps com quelcom diferent a allò que sempre heu considerat, i diferent també a allò que tothom el considera a dia d’avui. La futilitat i la poca seriositat del temps són els primers passos per a entendre que el temps, en si, és una eina al teu servei, una gran eina que pot permetre ajudar i cooperar amb la resta de les persones al teu voltant, que pot permetre fer acords amb la resta del món i que pot ser molt útil per a finalitats més elevades.

Perquè al cap i a la fi el temps és una construcció més.

One thought on “La meditació i el temps

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s