Uncategorized

Canvis duradors en el nostre patiment

Endinsar-te a meditar et pot permetre, entre d’altres beneficis, conèixer una de les figures més destacades de la meditació budista a Espanya, una autèntic encant de persona, la monja i directora espiritual de la Nueva Tradición Kadampa d’Espanya, Guen Chokga.

Aquest divendres he pogut assistir a una conferència gratis que Guen Chokga ha ofert a la llibrera Excel·lence de Barcelona, una oportunitat d’or per a conèixer una erudita en la matèria amb més de 13 anys d’experiència. Guen Chokga és propera, alegre, dolça i sobretot molt efectiva amb el seu discurs: missatge directe, clarificador i entenedor per sobre de tot. Una autèntica comunicadora. Voleu llegir consells vertaderament útils sobre meditació? Aprendre tècniques? Entendre el funcionament dels mecanismes mentals que generen patiment i la tècnica per a eradicar-los? Sens dubte, consulteu la Guen Chokga.

Acostumada a fer conferències per Madrid, on hi resideix, i per la resta de l’Estat, aquesta setmana la moja budista a vingut per primera vegada a Barcelona per a assistir a un cap de setmana d’ensenyaments a través del Centre de Meditació Kadampa KMC Barcelona. Podeu accedir a tota la informació dels esdeveniments clicant aquí.

Pel que fa a la conferència d’avui, Guen Chokga ha portat fins als assistents a l’acte (una sala de la llibreria Excel·lence plena a vessar!) part del missatge que Buda va oferir al món de manera planera i realment molt entretinguda. Principals apunts:

– El patiment existeix. Això no implica un patiment en el sentit més tràgic de la vida (morir, abandonar o ser abandonat, etc…) sinó que aquest concepte ha estat clarificat per la monja com la nostra eterna capacitat –la capacitat de la ment– de sentir-nos malament per qualsevol cosa, tothora. Quan fa calor, perquè tenim massa calor. Quan fa fred i plou, perquè fa mal temps. Mai no estem satisfets! Cal saber detectar que el patiment rau en aquest ventall ampli de fenomens, des de petites molèsties fins a “grans tragèdies”.

– El patiment és desig, com bé va dir Buda. Però la felicitat NO és l’eradicació del desig! Cal no confondre: els desitjos no ens “marxaran” mai del cap, cal saber detectar quins desitjos ens són perjudicials per a eliminar-los, i quins ens són beneficiosos per a potenciar-los.

– Totes les persones patim d’ofuscacions mentals, de confusions mentals, de disfuncions mentals. Aquestes provenen de considerar que nosaltres som vertaderament allò que pensem de nosaltres. I de considerar que els altres i les situacions que imaginem són exactament com pensem. L’aferrament és el principal problema: exagerem les bones qualitats d’allò que volem i infravalorem allò que detestem. Com a conseqüència apareix el desig inventat i “erroni” de voler conservar allò que no podem o de voler evitar allò que és impossible no viure.

– Podem fer canvis duradors en el nostre patiment. Cada cop que siguem conscients, en qualsevol lloc i moment, que estem vivint una ofuscació mental –és a dir, que patim– tenim l’opció de reaccionar com sempre fem o de proposar-nos fermament d’eradicar de manera definitiva aquest pensament. Això s’aconsegueix anant a l’origen del patiment. Aquest origen mai el trobarem a fora nostre, sempre a dins com a fruit d’allò que interpretem sobre la realitat. La constància i la inversió d’energia són imprescindibles en la tasca de canviar la reactivitat. Aquesta feina suposa hores i hores, i dies i anys de pràctica meditativa. L’única via per a accedir a la felicitat duradora és aquesta. El cervell cada cop s’acostuma més a accedir a la consciència plena. L’alliberament és possible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s