Recerca científica

L’expressió genètica canvia amb la pràctica de la meditació

Amb la creixent evidència que la meditació pot tenir efectes beneficiosos per a la salut, els científics han tractat ara d’entendre com aquestes pràctiques afecten el cos físic. Un nou estudi realitzat per investigadors de Wisconsin, d’Espanya i de França ha fet pública la primera prova científica dels canvis moleculars específics en el cos després del període de meditació en mindfulness o atenció plena.

L’estudi ha investigat els efectes d’una jornada de pràctica de mindfulness intensiva en un grup de meditadors experimentats, en comparació amb el grup control de subjectes no entrenats que es dediquen a activitats tranquil·les no meditatives. Després de vuit hores de pràctica de l’atenció plena, els meditadors van mostrar diferències genètiques i moleculars amb el grup control: nivells alterats (superiors) de la maquinària de regulació gènica i nivells reduïts (inferiors) de gens pro-inflamatoris, que al seu torn es correlacionaven amb una recuperació més ràpida física de la situació estressant.

“Pel que sabem fins ara, aquest estudi és el primer treball que mostra alteracions ràpides en l’expressió de gens dins dels temes associats amb la pràctica de la meditació en atenció plena” han dit l’autor de l’estudi, Richard J. Davidson, fundador del Centre per a la Investigació de les Ments Saludables i William James i Vilas, Professor de Psicologia i Psiquiatria de la Universitat de Wisconsin – Madison.

“El més interessant és observar que els canvis que es produeixen ocorren en gens que són objectiu dels fàrmacs antiinflamatoris i analgèsics actuals” ha dit Perla Cayman, primera autora de l’article i l’investigadora de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Espanya (CSIC- IIBB – IDIBAPS) on es van realitzar les anàlisis moleculars.

Els entrenaments basats en la consciència plena o mindfulness han demostrat efectes beneficiosos en malalties inflamatòries en estudis clínics previs –de fet, aquests entrenaments estan avalats per l’Associació Americana del Cor com una intervenció preventiva. Els nous estudis revelen possibles mecanismes biològics amb efectes terapèutics.

Podeu llegir tot l’article clicant aquest enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s