Uncategorized

L’efecte integrador: 3 nivells de realitat

Recentement he descobert una de les percepcions clau de la medicina coneguda com a “oriental” o xinesa: la integració. No en sóc experta en el tema, només he esbrinat els darrers dies que la integració de les malalties i de tot allò que el cos no vol o genera de manera patògena és una de les bases d’aquest tipus de disciplina mèdica.

La pràctica de la meditació segueix, en bona part, aquest procediment. La pràctica meditativa es converteix en quelcom útil quan integrem l’activitat mental en la nostra vida, sigui quina sigui aquesta –i no pas quan fugim o ens intentem separar o ens enfrontem o evadim els pensaments i emocions que per a nosaltres són un problema. Eckhart Tolle sovint recorda que començar una guerra amb un problema no és mai el camí cap a la solució del problema, i diu que es posa les mans al cap quan llegeix coses de l’estil “La guerra contra la SIDA”, “La lluita contra la pobresa”, o “El problema de la fam”, perquè l’únic que provoquen es perpetrar més i més el problema.

Ens sembla contradictori però no ho és: la integració d’allò que no desitgem és el camí més ràpid cap a la seva solució. Què vol dir, doncs, integrar? Vol dir acceptar, donar la benvinguda i mostrar-se afable i obert al “problema”. El gran obstacle que hi trobem, moltes vegades, en aconseguir integrar els nostres pensaments i emocions és precisament que ens creiem la problemàtica i ens identifiquem amb ella al 100%. Però amb la meditació ens adonem que trobem la calma i la pau mental quan acceptem tot el que genera el nostre cap sigui el que sigui, encara que d’entrada ens resulti obertament perjudicial o contraproduent. Com aconseguir, doncs, una acceptació total de les emocions, pensaments i sentiments?Foto: David Olkarny.

D’entrada hem d’entendre en quin panorama ens trobem, hem de saber com és la nostra ment i com treballar amb ella. Per a això necessitem un mapa que ens ajudi a detectar i reconèixer què és el que pensem i sentim, i quins passos segueix aquest procés. A mode de resum, l’observació perllongada de l’activitat mental ens proporciona, amb el temps, l’esquema següent.

Podem observar 3 nivells de realitat: la imaginada (imatges i fils argumentals sobre qui som, on som, com som, etc.), l’aparent (les percepcions sobre l’intercanvi que el nostre cos fa amb el medi) i la real (“Realitat real”, “Realitat absoluta” etc., són eufemismes de “consciència”). Cal subratllar que tots 3 nivells són nivells de realitat, la qual cosa implica que són REALS, i que per tant els vivim com a realitat. De poc serveix, doncs, dir-li a algú que no pateixi per un problema que creiem estúpid o absurd quan aquesta persona el viu com una autèntica realitat.

Amb la meditació entenem que depèn totalment de nosaltres tenir un problema, podem triar sempre si volem que aquests nivells de realitat siguin reals per a nosaltres o no ho siguin. La primera realitat, la imaginada, podem viure-la com a una experiència molt real si ens creiem absolutament tot el que indica la nostra ment. Però podem triar no creure-nos-la. És llavors quan descendim al segon nivell de realitat: quan oblidem les històries imaginades topem amb la realitat aparent.

Aquest nivell, la realitat aparent, és molt còmode i realment suposa un nivell de consciència prou elevat. Tenir en ment només l’actual situació (per exemple, “sóc aquí assegut”, sense tenir en compte cap història més que hagi inventat la ment) és tota una victòria. Amb tot, tant la realitat imaginada com l’aparent són realitats optatives, mentre que la realitat última o consciència és permanent, eterna i al cap i a la fi única. La realitat última sempre es troba disponible i no és intercanviable per cap altra.

La realitat última, doncs, –la consciència– passa desapercebuda cada cop que centrem la nostra atenció en les altres dues, –la realitat imaginada i l’aparent. Aprèn a contactar amb la realitat última a cada moment de la teva vida i la integració de tota l’activitat mental serà possible.

3 thoughts on “L’efecte integrador: 3 nivells de realitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s