Uncategorized

Començar a meditar: cinc elements clau

No importa el molt que en parlem d’ella, si llegim o no sobre el tema o si ens l’estudiem: posar a la pràctica la meditació en atenció plena pot ser tot un repte. Però què hem de fer? La ciència continua revelant que una pràctica activa de meditació mindfulness té importants beneficis en la salut, beneficis relacionals i fins i tot beneficis empresarials (augment de la productivitat i reducció de costos sanitaris). De vegades tot el que necessitem és un simple mapa de carreteres perquè puguem començar o reiniciar la pràctica si ens hem passat algun temps de pausa.

Recomanem 5 elements essencials per a assolir una pràctica diària de meditació en atenció plena.

1.- Prepareu-vos
Abans fins i tot d’intentar fer qualsevol pràctica que és important entendre que la pràctica de la meditació no és una actuació. Hem d’evitar evaluar-nos sobre cada pràctica que fem, sobre si hem fet una meditació “bona” ​​o “dolenta”. Aquesta manera de pensar basada en els resultats perd del tot la raó de ser. No hi ha cap objectiu en absolut amb la pràctica, simplement es tracta d’aprendre.

Per exemple, si algú està utilitzant la seva respiració com a objecte d’atenció, l’objectiu no és romandre en la respiració per un llarg període de temps, sinó que la intenció és aprendre què suposa centrar l’atenció en la respiració de manera plena. Si la ment es distreu molt, llavors cal aprendre què significa tenir una ment tan ocupada. Si aquest algú es distreu molt amb un tema en particular, amb la pràctica de la meditació en mindfulness s’aprèn en quina mesura aquest tema es troba en la pròpia ment i com n’és d’insistent.

La ment de tothom es distreu, fins i tot les persones que han estat meditant durant 50 anys tenen una ment que es distreu. És part de la feina que fa el cervell. De fet, es podria argumentar que com més distreta és la ment més oportunitats té el meditador d’entrenar la ment i més punts té on recolzar-hi la seva atenció. S’enforteix l’hàbit de l’elecció conscient.

Al vídeo següent podeu accedir a una pràctica de meditació basada en la respiració.

2.- Poseu-hi tot el cor
De vegades hi ha confusió en com les persones ensenyen a practicar l’atenció plena però de la manera com arribem a entendre-la és la següent: no és efectiva fins que no hi poses tot el cor. La qualitat de l’atenció compta amb una relaxada curiositat i una sensibilitat aplicada. És com si estiguéssim fent una reverència pel que fa a la vida que vivim, centrant l’atenció en la respiració, el cos o qualsevol percepció dels sentits.

Quan hi ha dolor involucrat en la pràctica meditativa, la consciència d’aquest dolor i l’atenció tenen aquesta qualitat de voler ser una ajuda, de donar suport d’alguna manera. Es tracta d’una qualitat de l’atenció i l’auto-compassió. En altres paraules: tu mateix fas aquesta pràctica perquè cuides de tu mateix en última instància, i possiblement perquè saps que aquesta pràctica teva també serà un regal per als que t’envolten.

3.- Perdona’t a tu mateix
En aquest pràctica, seras completament imperfecte com ho hem estat la resta de nosaltres. Si passes el temps i t’oblides de practicar, posa en pràctica la tècnica “Perdona i convida”. Oblideu-vos de l’època passada, investigueu què va fer que perdéssiu el curs de la pràctica i en aquest espai de consciència convideu-vos a vosaltres mateixos a començar de nou. Aquesta és una pràctica molt indulgent, sempre es pot començar a estar present en la vida de nou. Només es triga un moment.

“La pràctica no és efectiva fins que no hi poses tot el cor. La qualitat de l’atenció compta amb una relaxada curiositat i una sensibilitat aplicada”

4.- Dona’t les gràcies a tu mateix
Potser fins i tot la part més important d’aquesta pràctica és donar-te les gràcies a tu mateix cada vegada que ho fas. Quan s’acabi el temps de pràctica, pots tenir reconeixement a tu mateix per fer l’esforç de treure temps a diari pel teu propi aprenentatge, per la salut i pel teu benestar.

Aquesta petita acció deixa una empremta en la pròpia memòria: et preocupes per tu mateix fins al punt de prestar-te atenció a tu mateix! Aquest tipus d’auto-cura compassiva és energia que cura. ¿Com viuries els dies, setmanes i mesos que et queden si tinguéssis més d’aquesta energia circulant a través de la teva ment i cos?

5.- Troba un company de pràctica
Pots arribar a fer els quatre elements anteriors de la pràctica per tu mateix però segur que ajuda tenir gent per compartir-ho. Potser coneixes algú que ha tingut l’interès d’iniciar una pràctica meditativa. O potser pots trobar aplicacions per a smartphones, o grups online de meditació. Un company no és essencial per començar però pot ajudar a sentir-te més connectat amb altres persones que estan alineades amb aquest interès. En última instància, el que realment ajuda és la motivació.

Per acabar, troba deu minuts ara mateix per començar la teva pràctica amb una meditació escàner de cos (podeu trobar aquest tipus de meditació a l’apartat Tècniques, a l’entrada L’escàner corporal).

Article aparegut a Psych Central.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s