Uncategorized

La meditació ajuda a paliar els efectes de l’Alzheimer

La malaltia de l’Alzheimer és devastadora i aterridora. […] Un recent i agredolç article de l’NPR explica que, per a la majoria dels fàrmacs actualment concebuts en contra de l’Alzheimer ─i eficaços─, els pacients haurien de començar un tractament primerenc ─fins a 20 anys abans.

La majoria de nosaltres, tot i que temem l’Alzheimer, no estem disposats a prendre un còctel de drogues per alguna cosa que pot passar en 20 anys –o no.[…] Afortunadament, hi ha coses bastant innòcues, fàcils i relatívament barates que les persones de mitjana edat i d’avançada edat poden fer per lluitar contra la pèrdua de memòria. Una d’aquestes coses és el contrari d’un miracle modern de drogues: la pràctica mèdica de més 5000 anys d’antiguitat, la meditació.

A principis del 2012, l’Hospital de la Universitat Thomas Jefferson va donar a conèixer un estudi molt interessant. D’acord amb el Medical News Today, l’estudi va mostrar que la meditació pot ser una ajuda en la lluita contra la pèrdua de memòria. Per a l’estudi, 15 adults d’edat avançada van meditar 12 minuts al dia durant 8 setmanes i els resultats van ser notables. El flux de sang els va augmentar en àrees clau del cervell i la funció cognitiva els va millorar. Les persones que van meditar es van trobar menys deprimits, amb menys estrès i menys confusos. S’estavewn aferrant als seus records.

La gent gran sovint es deprimeix i es fa distant a mesura que canvien les seves vides i que el món canvia al seu voltant. La societat occidental moderna s’està movent en direccions inesperades i ho fa de manera alarmant, i les persones d’edat avançada troben moltes dificultats per posar-se al dia. Tot l’estrès, confusió i depressió poden sumar-se a l’apatia i la desesperació en la gent gran que pot conduir a la manca de compromís i d’activitat mental. Aquesta manca de compromís no és saludable per diverses raons però sobretot pot contribuir a la malaltia d’Alzheimer. La meditació té a veure amb nutrir la ment i que aquesta s’allunyi de la negativitat. Té sentit, doncs, que la meditació sigui una eina perfecta per la lluita contra l’Alzheimer i per la millora de la salut en general.

En un article de Huffington Post l’any passat, el doctor Dharma Singh Khalsa va resumir aquesta estudi de la següent manera: “Aquesta investigació d’avantguarda [neurociència] ha mostrat que l’estrès, a través de l’alliberament en el cos d’una hormona anomenada cortisol, podria matar les cèl·lules del cervell de milions en milions i això podria dur a la pèrdua de memòria similar a la malaltia d’Alzheimer. Per a mi, això va ser una epifania. Recordo que vaig pensar que si l’estrès pot causar pèrdua de la memòria, llavors per què no podrien les tècniques anti-estrès, com la meditació, evitar que aquesta pèrdua passi?”

Algunes persones, joves, grans o de mitjana edat, es neguen a intentar practicar la meditació. Ells pensen que és una pràctica new age, d’esquerres, dels qui porten vestidures estranyes i fan sessions d’espiritisme. La meditació és realment bona per a gairebé tothom –i pot ajudar amb l’estrès, la depressió, l’ansietat, la pressió arterial i el colesterol. Fa sentir bé i no requereix molt de temps al dia. Aquesta és una gran publicitat per a vendre la meditació als qui són sospitosos de patir Alzheimer, però la pitjor lluita és vendre la meditació com a tractament preventiu per als pacients actuals i futurs d’Alzheimer.

Què sembla millor, anys de píndoles costoses o anys de tenir una relaxda i atenta ment? Si el Dr Khalsa i l’Hospital de la Universitat Thomas Jefferson té raó tan sols cal invertir uns minuts al dia per lluitar contra una malaltia debilitant. La clau, doncs, per a la utilització de la meditació en la lluita contra la pèrdua de memòria es troba a la construcció d’una rutina diària.

“Tan sols cal invertir uns minuts al dia per lluitar contra una malaltia debilitant. La clau es troba a la construcció d’una rutina diària”

El secret de l’èxit en la meditació és incloure-la en una rutina diària. La gent gran, especialment aquells que estan jubilats, no haurien de tenir cap problema en afegir la meditació en la seva vida diària. La meditació , juntament amb una mica d’interacció social regular, l’exercici lleuger i altres tècniques de baix cost, no invasives són una manera suau de frenar i revertir la pèrdua de memòria. Són activitats agradables, productives i saludables.

Per a les persones de mitjana edat, es pot optar per la recerca d’una rutina més difícil al principi. El truc és trobar a uns 15 minuts de temps ininterromput, preferiblement a primera hora del matí, per seure a meditar. Hi ha moltes tècniques de meditació diferents disponibles per satisfer qualsevol nombre de diferents personalitats i preferències. L’important és fer-ho cada dia.

Un mètode infal·lible contra l’Alzheimer ja ha estat provat: la meditació podria no ser una panacea instantània però sí ajuda, i no suposa cap efecte secundari perjudicial. El doctor Andrew Newberg, del Centre de Myrna Brind Jefferson de la Medicina Integral, és molt esperançador en aquest aspecte. A unes declaracions al Medical News Today va dir: “Aquest estudi és el primer d’un creixent número d’estudis de neuroimatge que il·lustren l’impacte neurològic i biològic de la meditació, destacant-ne les regions del cervell que regulen el control de l’atenció, els estats emocionals i la memòria. Es tracta d’un primer pas en la comprensió dels efectes neurofisiològics d’aquesta pràctica i de les pràctiques de meditació similars”. Podem donar el primer pas en qualsevol moment, estem preparats.

Podeu llegir l’article sencer clicant aquí: http://communities.washingtontimes.com/neighborhood/communities-health-and-science-today/2012/nov/12/meditation-memory-loss-alzheimers-and-aging/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s