Tècniques

Troba’t en cada experiència: la papallona

Ser conscient implica fer aflorir la consciència a cada moment de les nostres vides. Implica prendre partit en la vida de manera conscient, observant l’activitat mental des de la distància que aporta la consciència. Això, però, pot resultar ser la tasca més difícil després d’intentar comprendre un rebut de la llum.

Una guia mental que m’ajuda a arribar a la consciència plena en les meves recents meditacions és la metàfora de la papallona. La papallona per a mi és un exercici que practico a diari i que em serveix per a continuar tenint els peus a terra mentre faig qualsevol activitat: mentre estic a una reunió, mentre viatjo en autobús o simplement quan menjo.

La fisiologia d’una papallona és clara: és un animal de dues ales, una a cada banda del seu cos. Amb aquesta simple imatge mental el meditador es pot marcar l’objectiu de considerar qualsevol activitat que generi la ment i qualsevol experiència que visqui com una ala –només una!– de la papallona.

Per contra, però, la papallona també compta amb una altra ala. I aquesta altra ala en referència a la nostra experiència representa la nostra consciència. La consciència de cada moment és allà, com una andròmina inútil si no es té la intenció de fer-la servir, i moltes vegades es troba amagada en nosaltres, latent i inconscient. Aquesta consciència és quelcom que es pot experimentar a cada moment de les notres vides: ara, per exemple, mentre llegeixes aquestes línies. O en engegar el cotxe, o en passejar per la platja. Tothora ens “acompanya” la consciència i la metàfora de la papallona és un bon recordatori per a mantenir-nos conscients durant tot el dia.

L’exemple guia de la papallona també pot ser una tècnica de meditació quan practiquem a casa asseguts. Practiqueu-la de la següent manera: seieu al coixí o on pogueu/volgueu que estigueu còmodes. Dediqueu-vos a observar la vostra experiència, sorolls, sensacions, picors, pensaments, emocions, etc… En cadascun d’aquests fenòmens considereu que s’estableix també una experiència paral·lela (l’altra ala de la papallona) de completa calma, serenor i amplitud. Aquesta és la consciència i és un fenomen real, no cal inventar-lo, no ésuna construcció mental, és bàsicament l’origen de tots els fenòmens que pogueu mai arribar a percebre. Si us és impossible assolir-la no defalliu, no cal que la percepció de la consciència sigui instantània, tan sols cal insistir uns minuts o hores al dia, cada dia de la setmana.

La tècnica de la papallona té, fins i tot, un punt metafòric sorprenent. Per a l’animal, no fer servir l’ala li suposa una gran pèrdua: inhabilita la que no fa servir i alhora inhabilita l’altra, perquè sola no s’abasta per a treballar. El resultat per a una papallona és devastador: no pot volar i per tant és més probable que mori aviat –a banda de perdre’s l’experiència de volar. En el cas dels humans, no usar l’ala de la consciència en cada moment de la nostra experiència pot ser tan greu com perdre’ns per complet la nostra vida i viure enganyats en un món paral·lel.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s