Uncategorized

Jornada Catalunya Medita

T’ha passat mai el temps volant fent una activitat determinada? Alguna vegada t’has sentit alleugerit malgrat haver fet un gran esforç físic o mental? Pensa-hi un moment. Aquest benestar és una sensació semblant a la de meditar. Aprendre i conèixer el món de la meditació és una de les coses més boniques amb les que ens podem trobar a la vida, i això es el que podràs practicar el proper 11 de maig a Barcelona, al Poliesportiu Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Amb Catalunya Medita, ara tenim l’oportunitat de dedicar un esdeveniment a aprendre a practicar meditació de manera correcta i eficient i a resoldre les seves dificultats a través d’una jornada pràctica, amb un llenguatge proper i sense rituals que poden costar d’entendre al món occidental. Aquest pot ser un dia que recordis tota la vida. Per dur-ho a terme s’ha creat aquesta campanya de micromecenatge (crowdfunding) per fer possible una gran jornada de meditació oberta. Fem arribar els beneficis de la meditació a tothom! Fem possible Catalunya Medita, Junts ho aconseguirem! Participa-hi!

Les oportunitats i beneficis de la meditació
Cada dia hi ha més gent interessada en la meditació. És una eina que s’està popularitzant en la nostra societat i, en el fons, es tracta d’un procés natural ja que la meditació és un llenguatge universal. Símptoma d’aquesta realitat, aquesta eina està arribant a les escoles i fins i tot a organitzacions i a empreses, com a forma de cuidar les persones, evitar l’estrès i augmentar la concentració, l’eficiència i el benestar emocional. La ciència ha demostrat que la meditació pot ajudar a millorar la concentració, la memòria i el sistema immunitari en general, elements bàsics per a l’educació dels nostres fills i per al nostre treball diari.

Les persones que practiquen meditació, o fins i tot el ioga o les arts marcials, solen trobar-se amb les mateixes dificultats amb independència de la tradició o mètode que facin servir. Aquesta realitat ha motivat a aprofitar aquesta problemàtica per crear una gran jornada sobre teoria i pràctica de la meditació a nivell de Catalunya per tal d’apropar d’una manera senzilla i eficaç la bona praxi d’aquesta eina beneficiosa pel benestar físic i emocional. Catalunya Medita vol aglutinar totes aquelles persones que, a través de diferents tradicions, practiquen la meditació o bé estan interessades a fer-ho per gaudir-ne. Tothom hi és benvingut per aprendre i resoldre’n les dificultats de la pràctica.

La meditació ens ajuda a prendre consciència de nosaltres mateixos, a millorar l’autoconeixement i ens situa en el context vital en què ens trobem, el present. Conèixer i entendre què és el present, l’atenció, la consciència o la ment fa que la vida sigui més fàcil i, per tant, que patim menys. La meditació enforteix el sistema nerviós, atorgant al cos una millor resposta en els seus processos vitals. En conseqüència, la meditació beneficia en una major acceptació i comprensió de la vida, a relativitzar els fets i desitjos de la vida. Així, meditar és una bona forma de ser més eficients en allò que fem i en les nostres decisions de cada moment, ja que estem més atents, més concentrats.

A què es destinaran els fons del crowdfunding per a Catalunya Medita?

L’objectiu de recapatació va destinat, el 100%, a fer possible l’oganització de l’esdeveniment en les despeses bàsiques de lloguer de l’espai, la promoció, l’assegurança de responsabilitat civil i tots els recursos tècnics i humans. Si l’objectiu de recaptació se superés, tots els ingressos aniran destinats a la propera edició 2015 de Catalunya Medita.

En què consistirà la Jornada?
Catalunya Medita serà una experiència de 10 hores on compartir i aprendre a meditar de forma eficient, sense importar sota quina tradició es practiqui aquesta eina. Prevista pel proper 11 de maig 2014 a Barcelona, aquesta jornada, amb capacitat per reunir més de 1.000 persones, vol ser una guia pràctica tant per a aquelles persones que iniciïn el camí en la pràctica meditativa com per a aquelles que, amb anys de pràctica al darrere, es trobin encallades en algun aspecte.

L’esdeveniment pretén afrontar i resoldre les preguntes, dubtes i males praxis més freqüents, com per exemple: la posició del cos; què fer si els sentits no es tanquen; com actuar davant dels pensaments i emocions que apareixen al món interior; com mantenir-se atent a la quotidianitat; quantes vegades cal meditar al dia; quina és la millor dieta; com reconèixer quan estem en un estat de pensament, observació o bé de concentració; i, en general, com resoldre les dificultats que ens trobem a la pràctica quotidiana. Pel que fa aquest últim punt, un exemple seria com saber si en la pràctica meditativa la ment crea un pensament que ens fa creure que estem meditant quan en realitat només estem pensant. Catalunya Medita també vol ser un canal per respondre a aquelles dificultats o dubtes dels estudiants més experts. Adquirir la fortuna de romandre atent és un dels dons més difícils d’aprendre a aquesta vida i, alhora, més beneficiosos.


La jornada tindrà lloc el diumenge dia 11 de maig, a partir de les 10h del matí, al Poliesportiu Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Barcelona, i estarà dividida en fraccions d’una hora, cadascuna amb els següents passos: 10 minuts d’un tema introductori, 10 minuts d’indicacions als estudiants per donar la possibilitat de conèixer els estats presencials, 30 minuts de pràctica interna amb indicacions i 10 minuts per descansar i tornar a començar el procés. La jornada també contemplarà torns de preguntes i respostes.

L’organització de Catalunya Medita
La primera edició de la gran jornada Catalunya Medita està organitzada per l’Associació Filosófica Vedanta Advaita Sesha (AFVAS). Es tracta d’un gran esdeveniment sobre meditació que vol comptar amb el suport del micromecenatge per fer-ho possible. Catalunya Medita vol ser un punt de trobada anual de referència en el camp de l’ensenyament i la pràctica de la meditació a Catalunya.

AFVAS és una associació sense ànim de lucre que s’encarrega de gestionar i difondre el llegat dels ensenyaments de Sesha (Ivan Oliveros, Bogotá, 1960): enginyer, filòsof i un dels principals instructors en llengua castellana de la filosofia hindú vedanta advaita, després de culminar un procés de màxima vivència trascendental no dual als 26 anys, anomenat nirvikalpa samadhi. Sesha també té grans coneixements en les altres tradicions. Com a expert instructor de meditació amb més 30 anys de trajectòria, Sesha ha creat un mapa dels diferents estats de cognició, amb les seves característiques i diferències per facilitar l’aprenentatge de la meditació, un llenguatge universal present en moltes disciplines filosòfiques.

Col·laboreu econòmicament clicant aquest enllaç!

One thought on “Jornada Catalunya Medita

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s