Uncategorized

La vida i la situació de vida

No hi ha cap dubte que a nivell internacional Eckhart Tolle és un dels divulgadors de la consciència plena i la meditació més clarificadors, més diàfans, més intel·ligibles i més propers. La seva facilitat per posar exemples de la vida quotidiana i la seva traducció a la plena consciència, així com la seva clarividència en desemmascarar l’ego i la seva capacitat de fer retornar la gent al moment present són indiscutibles.

Avui deixo un fragment del seu llibre The power of now en què aclareix com l’ego i l’activitat mental només determinen la situació de vida, mentre que la persona real es troba subjacent a aquesta situació. El llibre es planteja a mode de pregunta/resposta, un plantejament en el qual ell mateix recull preguntes de persones a qui ha guiat i posteriorment les respon.

– (Pregunta): No veig com puc arribar a ser lliure ara mateix. Estic molt disgustat amb la meva vida ara mateix. I això és un fet, i estaria autoenganyant-me si provés de convèncer-me que tot està bé quan no és així de cap de les maneres. En el meu cas, el moment present és molt desgraciat, ho és tot menys alliberador. Allò que em manté en marxa és l’esperança o possibilitat que tot millori més endavant.

– (Resposta): Penses que la teva atenció és en el present però en realitat es troba completament absorbida pel temps. No pots ser infeliç i estar alhora plenament present en l’ara. En lloc de parlar de la “teva vida” hauries de ser més precís i parlar de la teva “situació de vida”, la qual està feta de temps psicològic: passat i futur. Certes coses del passat no va anar com desitjaves. Encara continues ressentit i ara t’¡estàs resistint allò que és. Allò que et fa tirar endavant és l’esperança i fa que estiguis enfocat en el futur , i aquest enfocament permanent perpetua la teva negació de l’ara, i per tant la teva infelicitat.

– (P): És cert que la meva situació actual és el resultat del que em va passar en el passat, però continua sent la meva situació actual i allò que em fa infeliç és continuar encallat en aquesta mateixa situació.

– (R): Oblida la teva situació de vida durant un temps i presta atenció a la teva vida.

– (P): Quina diferència hi ha?

– (R):
La teva situació de vida existeix en el temps. La teva vida és ara mateix.
La teva situació de vida és una qüestió mental.
La teva vida és real.

Troba l'”estreta porta que condueix a la vida”. Aquesta es diu moment present. Redueix l’àmbit de la teva vida a aquest moment. La teva situació de vida pot estar plena de problemes –com així és en la major part de vides humanes– però esbrina si tens algun problema en aquest moment. No demà, ni d’aquí deu minuts, sinó ara. Tens cap problema ara?

Quan estàs de problemes fins les orelles no hi ha espai per a que pugui entrar res de nou, no hi ha lloc per a una solució. Per això, quan puguis dóna’t espai, crea l’espai que et permeti trobar la teva corrent de vida que rau subjacent a la teva situació de vida.

Usa els teus sentits plenament. Prova d’estar allà on ets. Mira el teu voltant, simplement mira’l sense interpretar. Sigues conscient de l’espai que permet que cada cosa sigui. Permet que tot sigui, tant per dins teu com per fora. Entra profundament en l’ara.

Estàs deixant enrere el món de l’abstracció mental, del temps. Estàs sortint de la ment boja que esgota la teva energia de vida, de la mateixa manera que està enverinant i destruint la Terra.
[…]
En darrera instància no es tracta de resoldre tots els teus problemes, es tracta que t’adonis que no hi ha problemes. Només hi ha situacions que han d’ésser afrontades o que s’han de deixar com estan i ser acceptades com a part de la “qualitat” d’aquest momentfins que puguin canviar-se o tractar-se d’alguna manera. La ment crea problemes, i aquests necessiten temps per a sobreviure. Aquests no poden sobreviure en la realitat de l’ara.

Centra tota la teva atenció en el moment present i digues: quin problema tens ara mateix?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s