Uncategorized

Vida impersonal

Com fas el manteniment de la teva vida interior? Per vida interior em refereixo a pensaments, emocions, sentiments… com els gestiones? T’hi enforntes, et sents víctima d’ells? O sents que els has de mantenir –mantenir alguns, fer-ne fora d’altres? És molt comú que les persones tractem de la mateixa manera el món interior que el món exterior. M’he passat la major part de la vida fent-ho i aquesta és una pràctica que pot arribar a ser tan ineficaç com perillosa.

Amb els nostres pensaments, emocions i sentiments acostumem a marcar els mateixos patrons de conducta que tenim i seguim en el món exterior. Quan dic món exterior em refereixo ara al món públic i compartit amb la resta de persones, ja sigui en l’àmbit familiar, de comunitat de veïns, en àmbits més amplis com el laboral o l’acadèmic o fins i tot l’àmbit públic compartit completament amb la resta de la humanitat.

Exemples a cabassos:
NO està permès creuar les vies
és òptim que te’n recordis dels aniversaris
NO està ben considerat suspendre un examen
que cal respectar les normes de circulació

La llista és infinita i, tot i que les regles o normes de convivència són molt útils a l’hora de compartir un espai comú i de posar-nos d’acord entre les persones, és també ben cert que el món interior no funciona ni mai funcionarà d’aquesta manera. La interioritat que es desenvolupa dins dels nostres caps només respon a una paraula: SÍ. És per això que resulta absurd posar-nos regles de funcionament internes.

Això vol dir que: no podem dir que no a l’angoixa que sentim, ni podem desitjar que es quedi per sempre una sensació agradable que és temporal, així com no podem dir que no a la mort física, nostra o dels altres, ni podem fer fora aquelles emocions o pensaments que creiem que no ens agraden.

El ‘món interior’ és un gran sí que no accepta punts intermitjos”


El món interior és un gran sí que no accepta punts intermitjos i aquells qui ho saben i actuen com a tal creixen interiorment, es permeten perdonar-se (i per tant perdonar els altres) i celebren la tristesa, la por i la ràbia tant com l’alegria, la serenor o la joia. El punt fort de la meditació en mindfulness està en passar d’aquest estat on l’ésser intenta organitzar, gestionar, controlar o classificar eternament i sense èxit el seu món interior per passar a un estat on el meditador sap que tot és incontrolable, que el món interior no té regles –i que, en cas que en tingui, escapen del seu control.

El factor clau és passar d’una experiència vital personal a una d’impersonal. Què vol dir això? Entendre que les barreres entre món interior i exterior són només percepcions i que per tant tenim la sensació que existeixen però és només una sensació falsa. El meditador aprèn a entendre que si observa una sensació o emoció d’angoixa aquesta no li pertany, i que per tant aquesta és una qüestió més “pública”, compartida i de tots que no pas individual o privada. Si algú està trist afecta també a la tristesa dels altres. Si algú està joiós estén la seva alegria als altres. És obvi. Però cal treballar amb aquesta realitat també de manera pràctica durant la meditació.

No existeixen barreres entre tu i els altres perquè tu ets tu i alhora els altres. Els altres són pura imaginació generada per la teva percepció. El manteniment d’aquest món interior, doncs, a través de l’observació i la transmutació dels pensaments, emocions i sensacions negatius en fenomens positius és una tasca de tots, una responsabilitat de tots, i és una necessitat en els dies que vivim.

Proposta de meditació: quan meditis en mindfulness, observant tot allò que succeeix al teu cap, al cos, etc., prova de desvincular-te personalment de l’objecte observat. Pensa que la tristesa, el pensament, la por, etc., no és teu sinó que és quelcom compartit, un sentiment de tothom, un fenomen compartit. Imagina si vols que pertany a un altra persona. Des d’aquesta distància aprecia si és negatiu o no, i en cas que la resposta sigui positiva, embolcalla el fenòmen amb afecte, compassió i apreci per tal de transformar-lo en positiu i fer-lo desaparèixer finalment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s