Recerca científica

Ment i cervell, una distinció necessària

La pràctica de la meditació ha passat pel filtre dels laboratoris, dels científics i de les universitats de prestigi d’arreu del planeta des de fa dècades. Parlar, doncs, a dia d’avui, de meditació ha de deixar de ser quelcom esotèric, estrany, imprecís i misteriós per a ser alguna cosa tangible, intel·ligible i que sigui aplicable a la vida diària.

És per aquest motiu que trobo d’especial interès entendre el significat d’algunes de les paraules més significatives i importants per a la meditació (més endavant hi dedicaré una entrada) així com també saber diferenciar entre cervell i ment.

Aquesta distinció ha centrat l’atenció de científics durant dècades, alguns dels quals també van interessar-se per la meditació. Richard Davidson i d’altres científics d’entre els quals se’n destaca Marc Kaufman. ja van publicar el 2005 un estudi sobre l’existència de la plasticitat neuronal i la seva modulació a través de la ment.

mind-brain
Els científics acostumaven a creure […] que les connexions entre les cèl·lules nervioses del cervell eren fixades a una edat primerenca i que no canviaven en l’edat adulta. Però aquesta hipòtesi va ser refutada en l’última dècada amb l’ajuda dels avenços en les imatges cerebrals. Els científics han adoptat el concepte de “neuroplasticitat“. L’entrenament mental a través de la meditació (i presumiblement d’altres disciplines) pot canviar el funcionament intern i els circuits del cervell“. (Podeu consultar la llista d’articles i estudis de Davidson i el seu equip clickant aquí).

La meditació permet canviar les connexions del cervell però, com ho fa? Michael Shermer, escriptor i periodista científic assegura la distinció entre cervell i ment, i encara més: que el cervell crea la ment conscient. D’altres experts sostenen justament el contrari: que és la ment l’origen de l’activitat del cervell. Què va ser primer, l’ou o la gallina?

Tant és, però, l’origen: allò que importa és que queda corroborada la distinció entre cervell i ment. Si el cervell és la part interna del nostre crani destinada a controlar i coordinar el comportament i les funcions mentals (emocions, memòria, aprenentatge, cognició, percepció i atenció) llavors, què és la ment?

La pregunta encara no té resposta, o en té moltes, si es vol mirar per una altra banda. Multitud de disciplines (religió, ciència, etc.) s’han preocupat per la detecció i la definició de la ment. Pel moment allò que sabem és que la ment és el centre de l’estudi de la psicologia perquè és l’eina que fa canviar els circuits cerebrals: un bon ús de la ment (un ús conscient) permet un major control de l’activitat cerebral pròpia i, per tant, un major control dels pensaments, emocions, aprenentatge, atenció, cognició i memòria.

Deepak Chopra autor de una pila de llibres sobre meditació i altres científics ho anuncien com les good news (les bones notícies) de les nostres vides: “Els circuits neuronals aparentment poden prendre el control [del cervell], i es parla molt de ‘hard wire’ (connexió basal o fixa) per a anomenar algun tipus d’activitat [del cervell] fixa i predeterminada per la naturalesa, com la resposta de lluita o fugida [fight or flight]. Però què passa amb les persones que superen els mals hàbits, les seves addiccions o la depressió? Seria absurd dir que el cervell, sobtada i espontàniament, arregla el ‘cablejat’ neuronal. Allò que en realitat passa […] és que la ment pren el control. És una molt bona notícia que nosaltres no siguem els nostres cervells”.
youarenot
Jeffrey Schwartz, Rebecca Gladding i Mel Foster ja van publicar el 2011 aquesta conclusió al llibre You are not your brain en el qual es proposa una “solució” guiada a través de 4 passos per a superar estats negatius com l’angoixa, la depressió o altres a través de la comprensió intel·lectual del lector en saber diferenciar la ment del cervell i a través del canvi de percepció en la importància del seu problema. (Aquí podeu llegir un article de Rebecca Gladding en què es parla sobre aquesta tècnica).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s