Vídeos

Nou actituds per a viure en consciència plena

El grup suec www.mindfulnessgruppen.se ha publicat a YouTube 9 vídeos-entrevista a Jon Kabat-Zinn sobre les actituds que cal prendre a la vida per a facilitar la consciència plena.

Com podem cultivar la pràctica del mindfulness en el nostre dia a dia? Kabat-Zinn proposa 9 actituds, 9 canvis mentals, 9 propostes per a canviar radicalment la nostra manera de fer, de ser i de relacionar-nos: en resum, la nostra manera de viure.

Les nou propostes del doctor Kabat-Zinn són les següents:

1.- No jutjar. Kabat-Zinn ho defineix com el “gran repte”, no jutjar, perquè tenim idees i opinions sobre absolutament tot. No jutjar no vol dir que s’han d’eliminar les opinions que tenim, sinó que s’han d’observar totes elles. Tampoc vol dir que ens tornem estúpids de cop: implica accedir a una obertura mental total. Una “disciplina magnífica”, segons indica Kabat-Zinn.


2.- Ser pacient. Sovint som impacients amb tot: amb els esdeveniments, la gent, la feina… Aquest pas impedeix viure el moment present. Les coses no poden ser accelerades mai. Si aprenem a ser pacients podem trobar un gran confort en l’acceptació del moment present.


3.- La ment del principiant. Veure les coses com si fos la primera vegada. Aquest és un repte que implica veure les coses sense els vels de les opinions i valoracions pròpies. De vegades som tan “experts” en les coses que vivim que no deixem pas a les novetats que ofereix el moment present, ens trobem atrapats en les nostres interpretacions. Les possibilitats són infinites en cada moment.


4.- Confiança. El millor lloc per a cultivar la confiança és en nosaltres mateixos. Podem confiar en el nostre cos i el seu funcionament per si sols, podem notar que la respiració ja se n’ocupa d’ella mateixa, no cal que la vigilem. De la mateixa manera, podem confiar en la vida i en la manera com es desplega en nosaltres mateixos i al nostre voltant. Així podem passar a residir en la nostra confiança. Aquesta actitud es pot cultivar a través de la pràctica.


5.- No lluitar. No porvar d’arribar a algun altre lloc i deixar de banda l'”agenda” que tenim preparada per a cada cosa. Suposa permetre que les coses passin ara mateix i que aquestes siguin com ja són. Com més llarga sigui la llista que tenim de coses per fer, més es pot practicar aquesta actitud.


6.- Acceptació. És una actitud activa d’entendre que les coses són com ja són. Fins que no acceptem que les coses són com són, podem patir molt. Implica canviar la manera com ens relacionem amb el moment present. El dolor és una bona base per a treballar aquesta actitud, perquè el rebutgem sempre. Si l’acceptem entrem a un estat de llibertat.


7.- Deixar anar. L’oposat d’aferrar-nos a alguna cosa, del desig. Implica recordar-nos que és possible deixar de banda allò que desitgem: més que deixar anar vol dir “deixar ser”, deixar que les coses siguin. Si et trobes atrapat en el teu propi desig, deixar-lo anar és la porta que et duu a la llibertat.


8. i 9.- Gratitud i generositat. Prenem per descomptat que som vius però aquest és un fet sensacional. Podem estar agraïts per estar vius, d’entrada. També la generositat permet donar alegria i afecte als altres. Són actituds que s’interconnecten amb les anteriors.

4 thoughts on “Nou actituds per a viure en consciència plena

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s