Uncategorized

Resposta induïda

No acostumo a recomanar meditacions de visualitzacions pel simple fet que poden induïr a molta confusió. Una visualització corre el risc de ser presa al peu de la lletra, i insta el cervell a l’aferrament, de tal manera que si creem expectatives amb un objecte o escenari concret, després podem sortir decebuts o desanimats en perdre’l.

Per tant, l’actualització d’avui no va exactament de visualizacions, o almenys no és aquest el meu objectiu. Però sí que us proposo un exercici mentre mediteu. En el moment en què us apareguin aquells objectes mentals amb els quals no hi ha manera que els accepteu –perquè els porteu anys rebutjant o perquè encara no heu après a deixar anar–, pensaments o emocions que sempre són negatius, proveu de donar una resposta induïda.

Amb resposta induïda em refereixo a agafar la resposta típica d’un altre fenòmen i aplicar-la a allò que no s’accepta. Per exemple, agafeu la resposta a un premi gros de loteria, o la resposta que donarieu a un regal gros com un pis o una casa, o si ho voleu la resposta a aconseguir la feina que somieu, o unes bones vacances, la volta al món… el que desitgeu. Evidentment, ha de ser un escenari imaginat molt molt positiu.

En aquest cas, si podeu, visualitzeu l’escena. Veieu-vos celebrant un gran prpemi o simplement sentint-vos la persona més afortunada del món per haver aconseguit allò que tant voleu. Quan tingueu aquesta sensació de joia, amplitud, grandesa, sort, gratitud… dins vostre, oblideu l’escena i prengueu aquesta sensació com la resposta a aquell pensament, emoció o imatge difícil en la vostra pràctica.

Resultarà difícil al principi. L’explicació és curta i clara, però la pràctica és tota una altra cosa. El vostre cervell no ho entendrà i us farà sentir malament, us donarà respostes de rebuig gairebé de manera automàtica. Intentarà ridiculitzar, provarà d’enfurismar-se, potser sent vergonya… torneu a insistir.

Les aversions i les dificultats en la meditació no se superen pensant-hi molt en elles, ni observant-les durant dècades, no serveix de res portar 4 anys observant un mateix pensament negatiu. Allò que és útil és passar a l’acció. Cal recordar que la meditació és activa i que tu has de donar el primer pas sempre amb l’objectiu de reprogramar el teu cervell i fer-lo més saludable.

Quan tu dones el primer pas, la resta ve sol. Quan passes de preguntar-te què has fet per patir aquesta persona tan desagradable en la teva vida, o per tenir aquest pensament tan negatiu, o per sentir tantes angoixes o dubtes, o quan passes de ser víctima de l’estrès a donar una resposta absolutament positiva aquesta situació, les respostes a les trames mentals venen soles. Però només vindràn induïdes per un canvi a voluntat teva. Einstein deia que la bogeria és fer una i altra vegada el mateix i esperar un resultat diferent. Quan respons a una situació mental de manera negativa i amb aversions, estàs fent. Canvia aquesta acció amb una resposta induïda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s