Recerca científica · Uncategorized

La neurociència demostra que la meditació elimina els transtorns mentals

La pràctica de l’atenció plena (meditació) pot ajudar a vèncer els trastorns mentals? Segons l’Institut Nacional de Salut Mental (NIMH), 7,7 milions de nord-americans pateixen d’esquizofrènia i el trastorn bipolar –aproximadament el 3,3% de la població dels Estats Units quan es combinen. D’aquests, aproximadament el 40% dels individus amb esquizofrènia i 51% de les persones amb trastorn bipolar no reben tractament mai, però amb els nous estudis que han presentat Juan Santoyo i els seus companys, s’han aportat proves científiques que la meditació podria ajudar a paliar aquests transtorns –fins i tot amb els trastorns psicològics més debilitants.

Joan Santoyo és estudiant de neurociència i ciències contemplatives, i ho és no pas per “fer pessigolles a la seva fantasia” sinó per resoldre el problema real dels trastorns mentals en la nostra societat. Santoyo ha presentat els resultats de l’estudi en la 12a Conferència Científica Internacional Anual del Centre per a l’Atenció de la Universitat de Massachusetts Medical School.

Santoyo es va donar compte quan la seva família va emigrar de Columbia que moltes persones sense llar pateixen desordres psicològics que sovint no es tracten. En comptes de bombardejar-los amb farmacs, Santoyo hi veu una altra solució plausible sobre la base dels resultats preliminars d’un estudi publicat a Frontiers in Human Neuroscience.

L’article descriu com la meditació afecta la capacitat d’un subjecte de canviar l’activitat del cervell en l’escorça cingulada posterior (PCC). Donada l’oportunitat d’observar la retroalimentació en temps real sobre la seva activitat PCC, alguns meditadors eren fins i tot capaços de controlar els nivells d’activitat allà.

“Vostè pot observar aquests dos fenomens junts i descobrir com depenen conjuntament entre ells” ha dit Santoyo. “En 10 sessions d’una hora els participants en un estudi de la meditació van ser capaços de desenvolupar certes estratègies per evocar una certa experiència i utilitzar-la per desenvolupar el senyal.”

Per descomptat, això està lluny de ser el primer estudi que mostra com la meditació pot desencadenar alteracions mentals i fins i tot genètiques, però per a alguns científics la revelació que la meditació en realitat pot desencadenar canvis moleculars és innovadora. Mentre que la ciència certament no és necessària per experimentar o fins i tot provar els beneficis d’aquesta antiga pràctica, aquests estudis probablement en gran mesura contribueixen a les prescripcions mèdiques, ja que alguns metges recomanen practicar meditació als pacients en lloc de prendre medicaments.

Això té profundes implicacions per a aquells que pateixen trastorns psiquiàtrics, ja que se sap que certs desafiaments mentals es poden assignar a certes àrees de la ment.

En l’estudi Santoyo va trobar que les dades acuradament codificades de l’experiència donen suport a la formulació i hipòtesis i a la investigació científica de l’atenció plena… específicament com a ajuda per a aquells que tenen problemes de salut mental. En un estudi que va publicar sobre “consciència sense esforç” –un fenomen que sovint acompanya la meditació– Santoyo va adonar-se que els records o pensaments específics que van causar malestar podrien ser canviats després d’una sessió de meditació.

Santoyo també ha assenyalat que “aquestes pràctiques [de meditació] han permès sentir-se més compromesos amb el que està estudiant, per ser més hàbil en el maneig de situacions difícils, i per a un millor rendiment acadèmic.” Des de l’assoliment de millors qualificacions en els estudis acadèmics, fins al maneig dels desafiaments de la vida amb més ímpetu, l’atenció plena té molt a oferir, fins i tot pot ajudar a les persones sense llar. Si Santoyo i altres que estudien aquest fenomen tenen raó, més de 7 milions de nord-americans podrien beneficiar-se’n.

Llegiu l’article original clicant aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s